top of page

Як змінилися права орендаря земельної ділянки під час війни?

Обновлено: 18 июл. 2022 г.

Anna Gladun - незалежний юрист із земельних питань


Хочу зауважити, що зміни стосуються тих правовідносин, які припинили свою дію або виникають після 7 квітня 2022 року, тобто після спрощення порядку надання земельної ділянки сідьськогосподарського призначення в оренду

Закон № 2145-IX, яким передбачені деякі зміни для власників та орендарів земельних ділянок сільськогосподарського призначення стосується тільки цих земельних ділянок і не поширюється на всі інші види.

Важливим є те, що зміни стосуються тих правовідносин, які припинили свою дію або виникають після 07 квітня 2022 року, тобто після спрощення порядку надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення в оренду, а саме скасування аукціону з оренди земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, які існували до цього.

Строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення тепер становить 1 рік. Це стосується договорів, які будуть укладені після 07 квітня 2022 року під час дії воєнного стану.

Договори, строк яких закінчився після введення воєнного стану вважаються поновленими на І рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тобто Вимоги земельного законодавства щодо мінімального строку договору оренди землі у 7 років не будуть застосовуватися до таких договорів.

А також розмір орендної плати тепер зменшений і не може перевищувати 8 відсотків нормативної грошової оцінки, що визначається від середньої НГО одиниці площі ріллі по області, навіть якщо орендар пропонує вищий відсоток.

Так як аукціони з оренди сільськогосподаської землі державної та комунальної власності скасовані на період воєнного стану, тому громади зобов’язані надати дозвіл першому, хто звернувся із пропозицією та укласти з ним договір на 1 рік з розміром орендної плати не більше 8% .

Що ж стосується обмежень в правах орендаря в новоукладених договорах. Тепер такий орендар не має права на:

• поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря;

• передачу земельної ділянки в суборенду;

• встановлення земельного сервітуту;

• компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки;

• зміну угідь земельної ділянки;

• будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна;

• закладення на земельній ділянці багаторічних насаджень;

• переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки у разі її продажу;

• відчуження, передачу в заставу права користування земельною ділянкою;

• поділ земельної ділянки, об’єднання її з іншою земельною ділянкою;

• використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об’єктів, а також інших корисних властивостей землі;

• зміну цільового призначення земельної ділянки.

До відновлення роботи Державного земельного кадастру відомості про землі комунальної та державної власності, які є можливість передати в оренду можна отримати у Держгеокадастрі або його територіальному органі. Сільська, селищна та міська ради теж можуть мати такі відомості.


Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів. Це наш пріоритет.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора Сергій Коновалов написавши в особисті повідомлення.

Все буде Україна!



361 просмотр0 комментариев
bottom of page