top of page

Що робити якщо вас не внесли в списки членів КСП?

Відповідно до ЗУ «Про колективне сільськогосподарське підприємство», **колективне сільськогосподарське підприємство **є добровільним об'єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування.

Членство в підприємстві ґрунтується на праві добровільного вступу до членів підприємства і безперешкодного виходу із складу його членів.

Хто може бути членом КСП?

Відповідно до ст. 5 вищезазначеного Закону, членство в підприємстві ґрунтується на праві добровільного вступу до членів підприємства і безперешкодного виходу із складу його членів.

Членами підприємства можуть бути громадяни, які досягли 16-річного віку, визнають і виконують його статут.

Що робити якщо вас не внесли в списки членів КСП?

Дуже розповсюдженою в 90-х роках була практика невнесення чи пропущення членів КСП в списках осіб, які мають право на отримання земельної частки (паю).

В такому випадку, перш за все, потрібно підтвердити те, що ви були членом КСП (підтверджується: трудовою книжкою із записами щодо трудової участі у КСП чи нотаріально засвідчена виписка з неї).

Після того як ви зібрали всі підтверджуючі документи, потрібно звернутись до суду з позовом про визнання права на земельну частку (пай) до відповідної сільської ради, районної держадміністрації та Головного управління Держгеокадастру у вашій області.

** Ще один розповсюджений випадок з яким зіштовхуються багато осіб.**

Буває так, що спадкодавці, які працювали і були членами КСП за життя не одержали відповідного сертифіката або його помилково не було включено до списку власників, а спадкоємці після цього не знають що в такому випадку робити і чи можна взагалі отримати земельну частку?

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

За пунктом 2 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Список громадян, як додаток до державного акта, формується самим підприємством відповідно до статуту, розглядається і затверджується загальними зборами (зборами уповноважених) членів підприємства та підписується головою сільськогосподарського підприємства та головою місцевої ради.

За змістом статей 22, 23 Земельного кодексу України (в редакції 1990 року) особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов:

перебування в членах КСП на час паювання;

включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю;

одержання КСП цього акта.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обовязків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обовязки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини.

Згідно ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Таким чином, якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (або безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, спадкоємці мають звернутися до суду з позовною заявою.

У разі виникнення проблем у вирішенні цього та інших питань, звертайтесь до фахівців Земельного фону. Ми з радістю допоможемо Вам!



2 просмотра0 комментариев
bottom of page