top of page

Спільна власність

Досить часто виникає необхідність в оформлені права власності на земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок, який перебуває у спільній власності тобто має двох та більше власників (господарів) з окремим входом (виходом). Як бути в такій ситуації?

Перш за все, хочу нагадати вам, що житловий будинок (або всі його частки) має бути зареєстрований в державному реєстрі речових прав, а у разі якщо є співвласники житлового будинку то їх частки в сумі мають скласти 1.

Хочу вам повідомити про те, що будь яка земельна ділянка НЕ МАЄ адреси, а має місце розташування. Адресу (поштову адресу) має лише майно, розташоване на земельній ділянці та зареєстроване в установленому чинним законодавством порядку.

Відповідно до вимог чинного законодавства України, при продажі, даруванні, міні і т.д. тобто при укладанні будь якої цивільно-правової угоди істотною її умовою є зазначення кадастрового номеру земельної ділянки, на якій воно розташоване.

Житловий будинок або інше нерухоме майно можуть перебувати в спільній сумісній чи спільній частковій власності. Що це таке?

Визначення частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність)

або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність).

Наприклад присадибний житловий будинок може мати кілька власників (співвласників). У разі визначення у майнових документах частки власності (наприклад 1/2, 1/6, 1/8, 3/4 і тд.) таке майно перебуває у спільній частковій власності. Якщо частки не зазначені – це спільна сумісна власність.

Все дуже просто. Якщо будівля (житлова чи не житлова) перебуває у спільній частковій власності чи спільній сумісній власності згідно вимог чинного законодавства України земельна ділянка теж буде передаватися на таких же умовах і в таких же частках, як і майно. Тобто, якщо майно перебуває у частковій власності (1/2+ 1/2) тоді і земельна ділянка відповідної площі буде передана у спільну часткову власність (1/2 + 1/2) без виділення часток в натурі кожному співвласнику.

Є житлові будинки, які мають кілька власників, мають окремі входи (виходи) і їх частка майна зареєстрована, як квартира. У такому випадку окремими домоволодінням вважається майно, яке зареєстроване в реєстрі речових прав без зазначення часток та має окрему адресу. Якщо в майнових документах зазначено лише № квартири, а адреса кожної квартири однакова то це є один будинок, який перебуває у спільній власності. З цього випливає що земельна ділянка буде передаватися в установленому порядку та у встановлених розмірах всім співвласникам, а не кожному окремо.

Співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки, крім випадків, установлених законом.

Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом (ч. 5 ст. 89 ЗК).

Таким чином, приватизація земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок (одна адреса, але будинок на 2 виходи, 2 власники), можлива лише разом двома співвласниками будинку у спільну сумісну власність.

Але ж як бути, коли один із співвласників житлового будинку не має бажання приватизувати земельну ділянку у такий спосіб, не бажає (наприклад, через неприязні стосунки із сусідом — співвласником будинку) або не має змоги приймати участь у витратах на виготовлення документації із землеустрою, або коли один із співвласників будинку вже використав своє право на приватизацію за цим цільовим призначенням, або коли два співвласники будинку хочуть приватизувати кожен собі окремі земельні ділянки.

У такому випадку як вихід із ситуації місцеві ради або їх виконавчі комітети присвоюють окрему адресу домоволодінню одному із співвласників. Така інформація вноситься в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Отже, лише після припинення права спільної часткової власності на нерухоме майно через виділення частки або поділу спільного майна з дотриманням вимог наведених вище норм ЦК та Порядку, власник новоутвореного самостійного об’єкта нерухомого майна — житлового будинку має право на приватизацію земельної ділянки (окремо від іншого, тепер вже колишнього, співвласника житлового будинку) в порядку, визначеному Земельним кодексом України.

Далі кожний із власників житлового будинку без згоди або дозволу ради замовляє технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з метою формування земельної ділянки та присвоєння кадастрового номеру.

Якщо у вас виникли земельні запитання звертайтеся до Земельного фонду України. Спеціалісти фонду нададуть конструктивну та зважливу інформацію чи пораду з посиланням на законодавство України. За більш детальною інформацією по кожному конкретному запитанню (випадку, ситуації) ви можете звертатися в особисті повідомлення до адміністратора групи Сергія Коновалова чи інших спеціалістів.

Це робиться з метою не оприлюднення якоїсь конкретної інформації та отримання відповіді на запитання (замість реплік дописувачів, чи супутніх коментарів, які не завжди стосуються запитання).

Бажаю всім чудового настрою, гарного дня та міцного здоров’я.



136 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page