top of page

Реєстрація договору оренди землі в умовах війни

Anna Gladun - незалежний юрист із земельних питань

Земельний фонд України


До роботи під час війни підлаштовуються майже всі сфери діяльності так як з часу повномасштабного вторгнення введено дуже багато правил.

Земельна сфера одна з перших відчула наслідки війни.

Питання щодо оренди земельної ділянки зараз дуже актуальне тому в даній публікації ви дізнаєтесь: як зареєструвати договір оренди земельної ділянки, куди звертатися, які документи надавати, скільки часу це займе.

Відповідно до нового законодавства, прийнятого у березні 2022 року, виконувати державну реєстрацію договорів про оренду землі уповноважено районні військові адміністрації.


Книга реєстації землеволодінь і землекористувань

За нинішнього становища у районних військових адміністраціях функціонує електронна і паперова Книга реєстрації землеволодінь і землекористувань. У ній записують інформацію про дії щодо оренди земельних наділів. Після того, як в Україні скасують воєнний стан, цю Книгу упродовж місяця передадуть Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру.


Як зареєструвати договір оренди земельної ділянки в час війни?

Для реєстрації договору оренди земельної ділянки в умовах воєнного стану не потрібно відвідувати військову адміністрацію. Достатньо надіслати на її електронну пошту заяву від орендодавця і необхідні документи.

Орендодавець повинен написати заяву в електронному форматі і прикріпити до неї такі документи:

1) засвідчену копію документа, який підтверджує право власності на землю;

2) зразок договору про оренду угіддя.


Тривалість державної реєстрації договору про оренду землі в час війни

На те, аби зареєструвати договір про оренду земельної ділянки, військовій адміністрації відведено 5 робочих днів. Відлік розпочинається з дня, коли ви подали заяву.

Чи можуть відмовити у державній реєстрації договору про оренду земельної ділянки?

Звичайно, можуть.

Однак відмова у реєстрації такого договору має бути обгрунтованою. Єдина підстава для відмови у такому випадку може виникнути тоді, якщо у документах, які ви подали для реєстрації договору, встановлено законодавчі невідповідності.

Якщо у військовій адміністрації все-таки вирішили не виконувати реєстрацію договору про оренду землі, про це вам зобов'язані повідомити впродовж 5 робочих днів.

Отже, реєстрація договору оренди земельної ділянки під час війни здійснюється згідно з новоприйнятим законодавством, стала електронною і входить до компетенції військових адміністрацій.


Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів. Це наш пріоритет.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора @Сергій Коновалов написавши в особисті повідомлення.

Все буде Україна!🇺🇦

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт https://www.zemfond.net



387 просмотров0 комментариев
bottom of page