top of page

Оренда після відкриття ринку землі

Обновлено: 14 июл. 2022 г.

1 липня 2021 року в Україні набув чинності закон про ринок землі, який дозволив купувати й продавати ділянки сільськогосподарського призначення. На першому етапі жодних миттєвих та глобальних змін не відбулося.

Дія договору оренди не припиняється після продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, якщо інше не передбачено самим договором.

В орендаря є переважне право викупу. Воно затверджене законом, але для певності прописують цей пункт у договорі оренди.

Також варто наголосити, що землевласник зобов’язаний у письмовій формі повідомити орендаря про намір продати ділянку, зазначивши її ціну й умови продажу. Завдяки цьому, власник може продати ділянку третій особі, лише після офіційної відмови орендаря.

Без такої відмови земельну ділянку можуть відчужити лише у двох випадках: якщо власник подарує її комусь із близьких родичів або якщо ділянку стягне банк на погашення іпотеки.

Переважне право зберігається за орендарем, навіть якщо земля продається на аукціоні: землевласник може продати ділянку іншій особі, лише якщо вона запропонує вищу ціну, яку орендар відмовиться платити. За дотриманням переважного права будуть слідкувати також нотаріуси.

І останнє, на чому важливо наголосити, — внесення землі до статутного капіталу без згоди орендаря неможливе.

Вплив відкриття ринку землі на дію договорів оренди та емфітевзису

Насамперед слід відзначити, що за загальним правилом відчуження земельної ділянки, що перебуває в оренді або користуванні на праві емфітевзису, не впливає на дію договору оренди землі чи договору про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Ця обставина може бути підставою для припинення або розірвання договору, якщо сторони передбачили це безпосередньо в самому договорі, що на практиці зустрічається доволі нечасто.

Водночас, враховуючи те, що продати земельну ділянку, яка перебуває у користуванні, проблематичніше, з відкриттям ринку землі все більше активізуються спроби власників земельних ділянок припинити право користування ними, зокрема, подаючи позови про визнання недійсними договорів, їх розірвання з підстав неналежного виконання, про усунення перешкод у користуванні земельними ділянками шляхом їх повернення та скасування державної реєстрації права оренди чи емфітевзису з підстав підробки підпису власника у відповідному договорі. До цього землекористувачам слід готуватися

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин.

Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

ЩОДО ОТРИМАННЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ ТА ПОСЛУГ МОЖНА ЗВЕРНУТИСЬ ДО МЕНЕ НАПИСАВШИ В ОСОБИСТІ ПОВІДОМЛЕННЯ.


125 просмотров0 комментариев
bottom of page