top of page

Оренда лісового фонду

До земель лісового фонду належать землі, вкриті або не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надано та використовуються для потреб лісового господарства (частина перша ст. 55 Земельного кодексу ( 2768-14 ).

Загальна площа земель лісогосподарського призначення становить майже 10,4 млн. га. З них 9,6 млн. га вкриті лісовою рослинністю, що становить 17 % території України.

До особливостей лісів та лісового господарства нашої держави належить відносно низький середній рівень лісистості території, переважно екологічне значення лісів та висока їх частка (до 50 %) з режимом обмеженого лісокористування.

Право оренди земельної ділянки лісового фонду

Навіть теоретично, оренда земельної ділянки лісового фонду "для ведення лісового господарства" - це нонсенс. Оренда земельної ділянки, як відомо, може бути короткостроковою - не більше 5 років, та довгостроковою - не більше 50 років . Найнижчий вік рубки у соснових насадженнях в експлуатаційних лісах на Україні становить 81 рік. Тому "для ведення лісового господарства" доцільно орендувати ділянку з насадженнями десь після 40-50 років, коли більшість "некомерційних" - неприбуткових рубок закінчені, і можна "вести господарство" прибутково, для чого рубати, рубати і ще.

І практично, оренди "для ведення лісового господарства" нині в державі немає. Необхідних умов для довгострокових "концесій" в малолісній Україні просто немає. Таким чином, даний вид оренди може бути тільки перехідною формою користування, що запроваджується в період зміни форм власності на ліси. Очевидно, що в Україні кожна ділянка лісу може легко знайти "свого" постійного користувача.

Отже, ми розглядаємо два види лісокористування - постійне та тимчасове. Постійне розділяється на дві категорії. Це обумовлено тим, що ліси можуть розташовуватися на землях державної або комунальної власності і відповідно підпорядковуватися їхньому правовому режиму. Тому і право постійного користування лісами посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. Фізичні особи не можуть отримати у постійне лісокористування лісові ділянки, як не можуть і отримати земельну ділянку на праві постійного лісокористування.

У постійне користування ліси на землях державної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим державним лісогосподарським підприємствам, іншим державним підприємствам, установам та організаціям, в яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи. Відповідно, у постійне користування ліси на землях комунальної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим комунальним підприємствам, установам та організаціям, в яких створені спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Об'єктом тимчасового користування можуть бути всі ліси, що перебувають у державній, комунальній або приватній власності.

Тимчасове користування лісами може бути довгостроковим (строком від одного до п'ятдесяти років) і короткостроковим (строком до одного року). Тимчасовий лісокористувач не має права передавати лісові

Актуальність проблеми полягає в тому, що на сьогоднішній день у підпорядкуванні Держлісагентства України знаходиться лише 68% загальної площі земель лісового фонду України, а 17% - ліси Мінагрополітики, 2% - ліси Міноборони, 13% - ліси інших відомств, а саме Мінінфраструктури, Мінекоресурсів, МНС, землі запасу, комунальні ліси тощо. Неузгодженість між розпорядниками призводить до того, що лісові масиви взагалі перебувають без нагляду та поза увагою представників влади. Як наслідок, виникають проблеми незаконних рубок лісового фонду країни, злочинного неконтрольованого браконьєрства і головне - лісових пожеж. Крім того, ані Мінагрополітики, ані Міноборони не займаються лісорозведенням та лісовідтворенням .

З приводу вказаної теми та інших тем, які стосуються земельних відносин, ви завжди можете звернутися до фахівців Земельного фону України та отримати зважену, обґрунтовану та актуальну відповідь, консультацію чи пораду.



2 232 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page