top of page

Компенсація за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій

Компенсація за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ.


Відповідний законопроект №7198 зареєстровано у ВР 24.03.2022 р.


В розумінні Закону знищені об’єкти – об’єкти нерухомого майна, які знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ, та відновлення яких є неможливим шляхом поточного або кап. ремонту чи реконструкції або є економічно недоцільним.


Таким об’єктами є: А) квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки; Б)об’єкти будівництва, у яких були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції та щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт; В) складові частини об’єктів, визначених підпунктом “Б” цього пункту, які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна; Г) пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку.


На отримання компенсації мають право фізичні та юридичні особи.

фізичні особи – громадяни України, які є:

власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна; особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію; членами ЖБК, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього; спадкоємцями осіб, що є власниками знищених об'єктів.

ОСББ, управителі багатоквартирних будинків, ЖБК, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.


Заява про надання компенсації подається до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Така заява подається під час дії воєнного стану та протягом 90 календ. днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) пошкоджений або знищений об’єкт.

Заява подається щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна окремо.


У разі якщо пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна перебуває у спільній власності, заява про надання компенсації може бути подана одним із співвласників такого об’єкту. Заява подана одним зі співвласників вважається поданою всіма співвласниками.


Подача заяви здійснюється незалежно від місця проживання (перебування) фіз.особи або місцезнаходження юр.особи.


У заяві про надання компенсації зазначаються:

1) відомості про особу, об’єкт нерухомого майна якої пошкоджено або знищено;

2) відомості про пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна;

5) відомості про заявника.


До заяви про надання компенсації додаються:

1) документ, що підтверджує право власності на пошкоджений або знищений об’єкт;

2) документ, що підтверджує інвестування та фінансування будівництва об'єкта житлового будівництва щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт та який не прийнято в експлуатацію, та документ, що підтверджує сплату грошових коштів за такий об’єкт,

3) документ, що підтверджує, що гр. України є членом ЖБК, та викупив квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, сплативши за відповідний об’єкт повну вартість, - у разі подання заяви членом житлово-будівельного (житлового) кооперативу;

4) документ, що підтверджує смерть власника пошкодженого або знищеного об’єкта або оголошення його померлим - у разі подання заяви спадкоємцем особи, яка була власником об’єкта.


Компенсація надається у вигляді:

1) грошової компенсації шляхом перерахування коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для цих цілей.

2) об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

3) фінансування виконання буд. робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.


Компенсація визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо.


Одночасно з отриманням компенсації отримувач компенсації укладає договір про відступлення державі права вимоги до РФ щодо відшкодування збитків за пошкодження або знищення об’єкта нерухомого майна, заподіяних внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ. Такий договір укладається шляхом приєднання до цього договору.


Пріоритетне право на отримання компенсації мають:

1) багатодітні сім’ї;

2) особи з інвалідністю I та II груп;

3) учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, ветерани війни.


Джерелом фінансування компенсації є:

фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації;

міжнародна технічна та/або поворотна або безповоротна фінансова допомога.



29 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page