top of page

Як приватизувати земельну ділянку під житловим будинком?

Детальніше розглянемо у відео!

На період дії воєнного стану забороняється безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну власність. 19 листопада 2022 року набув чинності Закон України №2698-IX, яким були внесені зміни до Земельного кодексу. Одна з головних змін – дозвіл на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд).


Тобто, якщо Ви маєте неприватизовану земельну ділянку під житловим будинком, то маєте право оформити її у власність.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Для приватизації такої земельної ділянки необхідно пройти кілька етапів:


1. Виготовлення технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Для розробки такої документації необхідно звернутися до сертифікованих інженерів-землевпорядників та укласти договір на виконання робіт із виготовлення техдокументації.


За результатами вищевказаних робіт замовнику видається:

  • технічна документація на земельну ділянку;

  • диск з технічною документацією у електронній формі та документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру.

Усі питання, пов'язані з термінами виконання робіт із виготовлення техдокументації, вартості та ін., визначаються договором між замовником і виконавцем.


2. Реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі

Після виготовлення та отримання технічної документації потрібно звернутися до


Державного кадастрового реєстратора та надати такий перелік документів:

  • заяву про внесення відомостей до Державного земельного кадастру;

  • технічну документацію у паперовому та електронному форматі;

  • електронний документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою.

Відповідно до ч. 17 ст. 21 ЗУ "Про Державний земельний кадастр" подання Державному кадастровому реєстратору заяви про внесення відомостей до ДЗК разом із документацією із землеустрою чи документацією із оцінки земель здійснюється розробником такої документації, якщо інше не встановлено договором на виконання робіт із землеустрою чи оцінки земель.


3. Отримання рішення ОМС про передачу земельної ділянки в приватну власність

Після отримання витягу з ДЗК документи потрібно звернутися з клопотанням до органу місцевого самоврядування для прийняття рішення сесії про передачу у власність земельної ділянки.

До такого клопотання додається копію паспорта та РНОКПП, розроблена технічна документація із землеустрою та витяг із ДЗК.

Відповідний орган місцевого самоврядування у місячний строк з дня отримання технічної документації приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.


4. Реєстрація права власності на земельну ділянку

У разі позитивного рішення відповідного органу необхідно зареєструвати право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Для цього особі варто звернутися в центр надання адміністративних послуг за місцем розташування земельної ділянки або до нотаріуса.

Після внесення відомостей до ДРРП реєстратор видає заявнику витяг про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, на якій розташований приватний житловий будинок.

Таким чином, для успішної приватизації земельної ділянки під житловим будинком необхідно здійснити всі перелічені кроки.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру



142 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page