top of page

Аграрне рейдерство

Так, близько 90 % рейдерських атак завершуються успішно і причина цього полягає в тому, що в основному керівництво аграрних підприємств не готове до такого розвитку подій.

Існує хибна думка що рейдери займаються в основному великим бізнесом, але малий бізнес також піддається відповідним атакам, оскільки менш захищений від рейдерів через відсутність своєї служби безпеки і штатних юристів, які допоможуть захистити організацію у випадку захоплення. Крім того, малий бізнес більш вразливий до рейдерства з огляду на той факт, що деякі його сектори працюють за сірими схемами.

Основними причинами виникнення і зростання рейдерства є:

  • прогалини в законодавстві;

  • корупція в органах державної влади;

  • нестабільна політична ситуація (зрощення бізнесу і влади, активний перерозподіл власності між фінансово-промисловими групами), економічне становище в країні (недорозвиненість ринкових відносин, низький рівень управління підприємствами та їх економічною безпекою);

  • протиправні дії з використанням державних реєстрів тощо.Всі вказані фактори значно ускладняються існуючими умовами тривалого воєнного стану.

В умовах тривалого воєнного стану максимально важливо забезпечити стабільну роботу бізнесу на тих територіях, де не ведуться активні бойові дії. Це передусім стосується підприємств та господарств, що працюють в аграрній сфері, оскільки забезпечення продовольчої безпеки є одним із ключових завдань держави на найближчі декілька років.

В усі часи найкращою профілактикою від аграрного рейдерства залишається правильне оформлення документів на землю та інше майно.

Зазвичай рейдерство землі починається з договору оренди, а тому важливо, щоб орендні правовідносини було оформлено належним чином з урахуванням вимог до укладення договорів, що застосовуються під час воєнного стану.

Оригінали всіх документів, що підтверджують право власності чи користування майном, потрібно зберігати в захищеному місці і періодично здійснювати моніторинг держреєстрів щодо «несподіваних» змін щодо відповідного майна.

Найбільш поширеним видом аграрного рейдерства є шахрайське набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення або ж права користування ними.

Законодавством передбачено, що договір оренди земельної ділянки укладається в простій письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.  

Зазвичай, у подібних правовідносинах договори укладаються у простій письмовій формі, що на практиці може бути використано недобросовісними особами.

У свою чергу, положенням пункту 1 частини 1 статті 27 Закону України «Про державну реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є, зокрема, нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката. Таким чином, державний реєстратор перевіряє наявність підписів на договорі оренди земельної ділянки або на додатковій угоді про припинення дії такого договору сторін договору, водночас у нього відсутня можливість перевірити справжність таких підписів.

Законодавцем було, запроваджено антирейдерський механізм, який може допомогти власнику, зокрема, земельної ділянки убезпечити від наведених вище ситуацій.Зокрема, внесено зміни, до статті 209 Цивільного кодексу України, відповідно до яких власник нерухомого майна має право встановити/скасувати вимогу нотаріального посвідчення договору/внесення змін до договору, предметом якого є таке майно чи його частина, крім випадків, якщо відповідно до закону такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Встановлення/скасування вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога:

- є обтяженням речових прав на нерухоме майно;

- підлягає державній реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

Відповідні зміни було також внесено і до пункту 4 частини 1 статті 4 Закону України «Про державну реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Отже, у разі встановлення вимоги нотаріального посвідчення договорів щодо земельної ділянки державний реєстратор буде зобов’язаний відмовити у державній реєстрації права оренди або його припинення на підставі договору, укладеного у простій письмовій формі.

Такий механізм допомагає власнику земельної ділянки захистити свої права та уникнути негативних наслідків, пов’язаних з реєстрацією прав на його земельну ділянку всупереч його бажанню та волевиявленню.

Абсолютно діючих алгоритмів протидії рейдерству нажаль немає. Необхідно зберігати пильність і регулярно моніторити, як внутрішню так і зовнішню ситуації щодо підприємства/господарства.

❗️Перше, на що необхідно звернути увагу, — це запити до сільської ради з проханням/вимогою надати певні дані. Наприклад, доволі часто рейдери використовують адміністративний ресурс контролюючих органів, надсилаючи запити з вимогами надати відомості про те, що засівалося на полях протягом останніх трьох років. Запит, який містить вимогу про надання будь-якої нетипової інформації, є способом перевірки ставлення місцевої влади до вашого бізнесу.

❗️По-друге, необхідно регулярно підіймати голову і дивитись навкруги, в буквальному сенсі. Дрони над вашими полями, «чужі, не знайомі» автомобілі — не випадковість. Зазвичай після попередньої розвідки вчиняються дії для фальсифікації документів. Як показує практика, поліція не здатна на місці зрозуміти, де чиє поле, тож наявність фіктивних документів допомагає швидко зібрати врожай та перепродати його.

❗️По третє, звернути увагу коли при взаємодії із державними реєстраторами виникають призупинення, внаслідок чого звичайні процеси, наприклад, реєстрація договору, стають затяжними.

Головний захист для агровиробника — це налагодженістосунки з органами місцевої влади та орендодавцями. Адже вони першими побачать чужу зацікавленість вашим майном.

Також ваша репутація суттєво впливає на долю бізнесу. Зокрема, незадоволені орендодавці доволі часто допомагають рейдерам, надаючи відомості та документи.

Втрачати пильності не варто, навіть коли вже успішно відвернули рейдерську атаку. В таких випадках не варто бути надто самовпевненими, адже запорука Вашої безпеки – це відповідальне відношення, яке повинно проявлятись в постійному контролі за вразливими сторонами підприємства/господарства та вдосконалення заходів превенції та протидії рейдерству.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

78 просмотров0 комментариев
bottom of page