top of page

Чому мені не пропонують заключати додаткову угоду?

Договір укладала моя покійна мама. Право спадщини на земельну ділянку було мною оформлено.

Наступне популярне питання, про яке  поговоримо сьогодні.

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря НЕ  є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.


Договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка передається в оренду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), не може містити положень про зміну його умов або припинення договору у зв’язку з переходом права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізацією юридичної особи.  Це частина 4 статті 32 Закону України « Про оренду землі» , який є спеціальним та пріоритетним в цих договірних правовідносинах.


Тож, після зміни власника, договір не припинив свою дію та не потребує додаткових юридичних дій.


Що робити, якщо в договорі дійсно передбачена така умова як «перехід права власності Є підставою для дострокового розірвання договору»?

Рекомендуємо вам перечитати уважно свої договори ( найчастіше це пункт 36 договору). Це може бути не лише  перехід відповідно о оформлення спадщини, а наприклад передача Держгеокадастром з державної до комунальної власності.

🌱По цієї ситуації маємо читку сформовану позицію Верховного Суду України, який зазначив, що така умова не передбачає автоматичного припинення договору або припинення в односторонньому порядку. У нового власника виникає право звернутися з листом пропозицією щодо розірвання договору до орендаря та в подальшому або відразу (без надсилання листа-пропозиції) звернутися з позовом до суду з вимогою про розірвання такого договору.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

406 просмотров0 комментариев
bottom of page