top of page

Угода про розірвання договору оренди – значний правочин для юридичної особи-орендаря

12 травня 2022 року прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству», яким доповнено ч.3 статті 31 Закону України «Про оренду землі» новими положеннямипро значні правочини.

      Відповідно до внесених змін правочин про розірвання договору оренди (суборенди) землі сільськогосподарського призначення, орендарем (суборендарем) за яким є юридична особа приватного права (крім акціонерного товариства, повного та командитного товариства), є значним правочином та потребує попереднього прийняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом такої юридичної особи рішення про надання згоди на його вчинення (крім випадку, якщо статутом юридичної особи прямо передбачено, що такий правочин не є значним).

     У разі неприйняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом юридичної особи рішення про надання згоди на вчинення такого значного правочину (крім випадку, якщо статутом юридичної особи прямо передбачено, що такий правочин не є значним) такий правочин є нікчемним.

      Дострокове розірвання договору, відповідно до ст.32 Закону України «Про оренду землі», можливе на підставі рішення суду або ж за взаємною згодою сторін, тому положення про значні правочини стосується лише випадків дострокового розірвання договорів оренди (суборенди) земель сільськогосподарського призначення внаслідок волевиявлення сторін відповідного договору.

      Зверніть увагу, що у разі якщо сторона договору оренди землі сільськогосподарського призначення бажає скористатися правом відмови від поновлення договору відповідно до статті 126-1 Земельного кодексу України, то в такому разі мова не йде про дострокове припинення такого договору, оскільки договір оренди землі сільськогосподарського призначення буде діяти той строк, на який він укладено.

      Також  норма про значні правочини не поширюється на акціонерні, повні та командитні товариства, що є орендарями земель сільськогосподарського призначення та якщо статутом юридичної особи прямо передбачено, що такий правочин не є значним.

      Таким чином, для державної реєстрації дострокового припинення права оренди землі сільськогосподарського призначення, де орендарем є юридична особа приватного права, необхідно надати договір про дострокове розірвання договору оренди землі сільськогосподарського призначення та рішення, прийняте вищим органом юридичної особи, про надання згоди на вчинення такого значного правочину (крім зазначених вище випадків).    

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

     Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

250 просмотров0 комментариев
bottom of page