top of page

Як задокументувати збитки, завдані агропідприємству внаслідок війни?

20 березня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 326 "Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської Федерації”. Дана постанова визначає напрямки збитків, які підлягають відшкодуванню.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2022 року № 423 було внесено зміни до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 року № 257.  

22.05.2023 набирає чинності Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», який визначає правові та організаційні засади надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

Тож законодавство щодо компенсації завданих збитків постійно змінюється, тому в цій статті зазначемо можливі способи фіксації.

Щоб у майбутньому отримати відшкодування, необхідно:

Надати докази, що агропідприємству належало до війни відповідне майно. Якщо мова йде про нерухомість чи транспорт, інформація про право власності на них міститься у відповідних державних реєстрах. Щодо рухомого майна потрібно надати договори, що підтверджують право власності на нього, первинні документи, підтверджуючі факт наявності майна у підприємства на момент початку бойових дій.

Довести факт знищення або пошкодження майна та причинно-наслідковий зв’язок, що цю шкоду спричинено у результаті агресії російської федерації. Для цього варто звернутися до органу поліції для фіксації факту пошкодження майна шляхом складення протоколу огляду місця події та внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У результаті зверення можливо отримати від Національної поліції наступні документи: протокол огляду місця події; витяг з ЄРДР;постанова про визнання потерпілим.

Якщо у приміщенні підприємства виникла пожежа, то потрібно отримати від Державної служби України з надзвичайних ситуацій акти про пожежу та додатки до них;акти про знешкодження вибухонебезпечних предметів, зробити самостійно відео або фото наслідків, знайти свідків події та задокументувати їх свідчення, провести інвентаризацію майна, а також бажано скласти акт пошкоджень (руйнувань) у присутності представників органу місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації чи військової адміністрації. У результаті зверення можливо отримати від військових адміністрацій наступні документи, які фіксують завдання збитків: рішення про проведення огляду пошкодженого майна; звіт та акт про результати обстеження пошкодженого майна; рішення про створення комісії із визначення збитків власників землі та землекористувачів; акти комісії із визначення збитків власників землі таземлекористувачів; підтвердження отримання органами місцевого самоврядування чи військовими адміністраціями заяви про компенсацію збитків земельним ділянкам з відповідними додатками.

Також фіксація шкоди, завданої землі, може проводитись посадовими особами Державної екологічної інспекції, а водного фонду - Державного агенство водних ресурсів.

Також, інформацію про завдані пошкодження через воєнну агресію рф можна викласти на інтернет-портали:

1.https://dokaz.gov.ua/. Цей портал створений за ініціативи Офісу Президента України, Мін'юсту, Офісу Генерального прокурора України, Мінцифри, Представництва Президента України в АР Крим та Київської школи економіки. Він призначений для документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Усі докази використовуватимуться для притягнення рф до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, Європейському суді з прав людини, спеціальному трибуналі після його створення;

2. https://warcrimes.gov.ua/. Цей портал створений Офісом Генерального прокурора для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.

3. https://damagedagro.in.ua Електронна платформа для збору інформації про завдані збитки аграрному сектору України. Мета платформи - фіксація та документування завданих збитків та шкоди для опрацювання органами державної влади та подальшого відшкодування і компенсацій.

Основними показниками, які оцінюватимуться під час визначення шкоди та збитків підприємств є:

- вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна підприємств;

- вартість втрачених фінансових активів підприємств;

- упущена вигода підприємств;

- втрати підприємств від неоплачених товарів, робіт і послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

Заява власника про надання компенсації може бути подана двома способами:

1) в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, а також через мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг - громадянином України (через портал Дія);

2) в паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, або  нотаріуса.

Слід звернути увагу, якщо у ваші власності перебуває декілька об’єктів нерухомості, які знищені та/або пошкоджені, заява подається щодо кожного пошкодженого та/або знищеного об’єкта нерухомого майна окремо. Також, якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній власності, заява про надання компенсації може бути подана одним із співвласників такого об’єкту. Заява подана одним зі співвласників вважається поданою всіма співвласниками.

​Для того, щоб  в подальшому мати можливість отримати комепнсацію за завданні збитки рекомендуємо аграріям обов’язково фіксувати усі втрати, збирати аудіо, відео докази і  відповідні, підтверджуючі документи.

​В свою чергу фахівці Земельного Фонду України завжди готові надати своєчасну та кваліфіковану правову допомогу.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

34 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page