top of page

Як оскаржити незаконне рішення або бездіяльність державного реєстратора?

Більш детально розглянемо у відео!

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!

На практиці трапляються ситуації, коли реєстратор приймає незаконне рішення або взагалі ігнорує звернення. Наприклад, трапляються випадки подвійної реєстрації прав на земельну ділянку або реєстратор відмовляє від реєстрації права власності чи оренди без будь-яких обґрунтованих на те підстав. Тому давайте більш детально поговоримо як оскаржити дії або бездіяльність реєстратора.


Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України, його територіальних органів або до суду.

Позасудовий порядок оскарження.

Якщо в діях державного реєстратора вбачаються порушення норм законодавства, особа, яка вважає, що її право порушено, може звернутися із скаргою до Міністерства юстиції України або його територіальних органів.


Міністерство юстиції України розглядає скарги:

  1. на рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав (крім випадків, коли таке право набуто на підставі судового рішення, а також коли щодо нерухомого майна наявний судовий спір);

  2. на рішення, дії або бездіяльність територіальних органів Міністерства юстиції України.

Територіальний орган Міністерства юстиції України розглядає скарги:

  • на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав), дії або бездіяльність державного реєстратора;

  • на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації прав.

Територіальними органами Міністерства юстиції України виступають виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, райдержадміністрації, якщо вони вирішать прийняти на себе ці функції.

Скаргу можна подати протягом 6️0 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.


Така скарга подається у письмовій формі та має містити:

  1. прізвище, ім’я, по батькові (найменування) скаржника, його місце проживання (місцезнаходження), номер телефону та/або адресу електронної пошти;

  2. суть (реквізити) оскаржуваного рішення, дій або бездіяльності;

  3. обставини, якими обґрунтовується порушення прав скаржника;

  4. прохання (вимоги) скаржника та дату складення скарги.

До скарги додаються засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факт порушення прав скаржника (за наявності), а також якщо скарга подається представником скаржника – довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження такого представника, або копія такого документа, засвідчена в установленому порядку.


Стосовно бездіяльності реєстратора на звернення подається копія такого звернення із проставленою датою його прийняття.


Мін'юст повертає скаргу, якщо вона:

  • подана особою, яка не має на це повноважень;

  • не містить відомостей про прізвище, ім'я, по батькові (найменування) скаржника, його місце проживання (місцезнаходження), суть (реквізити) оскаржуваного рішення, дій чи бездіяльності, обставини, якими обґрунтовується порушення прав скаржника, дату, коли скаржник дізнався про порушення своїх прав (якщо зазначення такої дати є обов'язковим).

Водночас повернення скарги не позбавляє права на повторне її подання у встановленому порядку.


За результатами розгляду скарги Міністерство юстиції України, його територіальні органи приймають одне з таких мотивованих рішень:

  1. про задоволення скарги (якщо оскаржувані рішення, дії або бездіяльність не відповідають законодавству у сфері державної реєстрації прав);

  2. про відмову в задоволенні скарги (якщо оскаржувані рішення, дії або бездіяльність відповідають законодавству у сфері державної реєстрації прав);

  3. про залишення скарги без розгляду по суті.

За незгоди з рішення, дією чи бездіяльністю Мін’юсту та його терорганів скаржник має право перенести спір у судову площину.


За допомогою адміністративної процедури оскарження рішень реєстратора можна відновити свої порушені права, а у випадку неправомірних дій реєстратору загрожує блокування доступу до Реєстру прав та штраф.

Якщо Ви стикнулися з неправомірними діями реєстратора, то ЗФУ допоможе Вам оформити всі необхідні документи та відновити порушене право.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги. Замовити консультацію можливо за номером телефону +380 67 405 69 55!


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!

8 просмотров0 комментариев
bottom of page