top of page

Чи можна сплатити орендну плату за майбутні періоди?

Однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

У ст. 21 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). 

Питання орендної плати за майбутні періоди в зазначеному законі не врегульовано, однак у цій ситуації орендар є боржником, тому відповідно до ст. 531 ЦКУ боржник має право виконати свій обов’язок достроково, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов’язання чи звичаїв ділового обороту. 

Так, у постанові Верховного Суду від 20.11.19 р. у справі № 704/236/17  зазначено, що чинне законодавство про оренду землі не містить заборони сплати орендної плати за майбутні періоди користування земельною ділянкою.Умови договору оренди землі про сплату орендної плати за майбутні періоди можуть бути погоджені сторонами договору оренди у формі, передбаченій ст. 14 Закону №161. 

Тобто за загальним правилом орендар має право виплатити орендну плату наперед за будь-який період, однак перед такої виплатою необхідно детально вивчити положення договору оренди.

Якщо в договорі прописана заборона здійснювати виплати наперед, то сплатити орендну плату на майбутні періоди можна лише після внесення змін до договору.

Якщо в договорі передбачена можливість сплачувати орендну плату за майбутні періоди абовзагалі нічого не зазначено про таку можливість, то орендар може виплатити орендну плату наперед.

    Також зверніть увагу на належне оформлення документів такої виплати для уникнення можливих спірних ситуацій. Доказами виплати орендної плати наперед може бути: розписка орендодавця в отриманні коштів, видатковий касовий ордер чи відомість про виплату орендної плати із підписом орендодавця, банківські документи про перерахування коштів на рахунок орендодавця.

        Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

205 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page