top of page

Прийнято закон про вдосконалення порядку прийняття спадщини: основні моменти

08 листопада 2023 року депутати Верховної РадиУкраїни прийняли Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини» (законопроект №9287 від 11.05.2023р.). Закон відправлено на підпис Президенту України і від набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон можна охарактеризувати як такий, що закриває можливість для прийняття спадщини не за місцем відкриття спадщини (місце відкриття спадщини – останнє місце проживання спадкодавця).

Так, станом на зараз діють положення частини 2-5статті 11-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (надалі – ТОТ) від 15 квітня 2014 року№ 1207-VII які передбачають:

у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців – тобто, місцем відкриття спадщини особи, яка померла на ТОТ є місце подання першої заяви про прийняття спадщини спадкоємця, відповідно будь-де в Україні;

якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на ТОТ, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців – тобто, місцем відкриття спадщини особи, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна якої знаходиться на ТОТ є місце подання першої заяви про прийняття спадщини спадкоємця, відповідно будь-де в Україні.

Так само вчинення нотаріальних дій щодо спадкових справ, які були зареєстровані у Спадковому реєстрі до початку тимчасової окупації, але не закінчені, здійснюється будь-яким нотаріусом на підконтрольній Уряду України території за зверненням спадкоємця.

Однак законопроект №9287 відміняє ці можливості. З дня набуття чинності законопроектом №9287 встановлюється, що особливості реалізації права на спадкування щодо тимчасово окупованої території регулюються Цивільним кодексом України, тобто в загальному порядку на рівні із усіма громадянами.

Такого роду зміни внесені до Закону України «Про нотаріат» і виключатимуть можливість нотаріусу відкрити спадкову справу за межами свого нотаріального округу в тому числі і за зверненням спадкоємця для завершення спадкування в іншому територіальному окрузі, у випадках, якщо спадкова справа була зареєстрована у Спадковому реєстрі до початку тимчасової окупації окремих територій України, введення воєнного стану, але не закінчена.

Наразі Законопроект №9287 визначає норму статті 131Закону України «Про нотаріат» таким чином: Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, крім заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом.

Тобто можливість звернутися до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини буде можлива лише в межах його нотаріального округу.

Окремо слід зазначити дуже важливе нововведення, яка в подальшому може вплинути не лише на суспільні, а і на політичні процеси в середині країни. Так, законопроект№9287 встановлює, що тимчасово окупована територія, а саме  сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими визначається саме у встановленому законодавством порядку (а не Кабінетом Міністрів України).

Наведене свідчить про те, що рішення про те що є окупованою територією і де її межі прийматиметьсяВерховною радою України.

 Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт https://www.zemfond.net

123 просмотра0 комментариев
bottom of page