top of page
Фото автораСергій Коновалов

Позов про розірвання договору оренди землі НЕ є негаторним: нова практика Верховного Суду

Позов про розірвання договору оренди землівважався негаторним, тобто таким, на пред`явлення якого не поширюються строки позовної давності. З таким позовом можна звернутися в будь-який час, поки існують правовідносини та правопорушення. До таких висновків дійшов Верховний Суд у постанові від 25.03.2020 у справі №527/605/17 та постанові від 12.06.2019 у справі  №527/600/17.

      Однак, 02 листопада 2022 року була прийнята постанова у справі №922/3166/20, в якій Верховний Суд відступив від зазначених висновків.

       Cуть справи: міська рада звернулася до ПрАТпро розірвання договору оренди землі, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та зобов`язання вчинити певні дії.

       Позовні вимоги обґрунтовані тим, що земельна ділянка використовується відповідачем з порушенням вимог земельного законодавства, оскільки ним здійснено самовільне будівництво торговельних павільйонів, які цілком або частково розташовані на орендованій ним у позивача земельній ділянці.

    Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову відмовлено повністю та зазначено, що ПрАТ порушило умови Договору оренди, проте сплив позовної давності є підставою для відмови у задоволенні позовних вимог. 

     Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення - про задоволення позову. Апеляційний суд вказав, що допущене відповідачем правопорушення за своєю суттю не є одноразовим, має триваючий характер та не припинено на момент звернення позивача до суду з позовом. Оскільки відповідач порушує умови Договору оренди саме з підстави самовільної забудови земельної ділянки, яка продовжує існувати до дати звернення з позовною заявою у цій справі, початковий момент перебігу позовної давності зміщується з кожним днем порушення прав власника земельної ділянки. Враховуючи наведене, позов про дострокове розірвання Договору оренди власником земельної ділянки може бути заявлено впродовж усього часу порушення його прав.

Правові висновки Верховного Суду:

     Велика Палата Верховного Суду зауважує, що негаторний позов розглядається у вітчизняній цивілістиці як класичний речовий спосіб захисту права власності (речовий позов, actio in rem). З цих причин він може бути пред`явлений лише для захисту абсолютного суб`єктивного цивільного права в абсолютному речовому правовідношенні, коли власник-позивач та правопорушник-відповідач не перебувають між собою у договірних чи в інших зобов`язальних правовідносинах, або ж такі правовідносини між ними не стосуються вчиненого порушення права власності.

     Якщо вчинене особою порушення було можливе лише як вчинене певною особою через її статус у договірному чи іншому зобов`язальному правовідношенні з власником, то негаторний позов не може бути заявлено, а право власника має захищатися за допомогою зобов`язально-правових способів.

      Отже, обґрунтованими є твердження про те, що позов про розірвання договору оренди земельної ділянки належить до зобов`язально-правових способів захисту, оскільки між сторонами існують договірні правовідносини.

      Метою позову є захист інтересів власника як учасника зобов`язальних відносин, та розрахований він на випадки порушення цих прав особою, яка знаходиться із власником чи іншим носієм цивільного права в договірних чи інших зобов`язальних правовідносинах. Тобто позов про розірвання договору не є негаторним позовом, як про це зазначено у постановах Верховного Суду від 12.06.2019 у справі № 527/600/17 та від 25.03.2020 у справі № 527/605/17. Велика Палата Верховного Суду відступає від висновків Верховного Суду про те, що позовна вимога про розірвання договору оренди землі є негаторним позовом.

       Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам, захистити Вас від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

    Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

 

352 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page