top of page

Як бути з забороною відчуження земельних ділянок на території України

Як бути з забороною відчуження земельних ділянок на території України, які перебувають у власності громадян росії.

Відповідно до ч.2 ст. 81 ЗКУ іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності:

- на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів;

- на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Такі земельні ділянки можуть бути набуті у разі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності;

в) прийняття спадщини.

Будь-який договір (купівлі-продажу, міни, дарування, ренти), на підставі якого іноземець набуває землю, повинен бути посвідчений нотаріусом.

Єдиною підставою, за якої іноземці та особи без громадянства можуть набувати право приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є спадкування.

Проте, навіть в цьому випадку такі земельні ділянки підлягають відчуженню протягом року (ч. 4 ст. 81 ЗКУ).

У разі якщо відповідно до закону власник земельної ділянки зобов’язаний відчужити її протягом певного строку і земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду (ч. 2 ст. 145 ЗКУ).

Постановою № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації» від 03.03.2022 нотаріусам заборонено вчиняти юридичні дії за зверненням: 1) громадян рф; 2) компаній, зареєстрованих у рф; 3) компаній, зареєстрованих в Україні, в яких кінцевим бенефіціарним власником або власником частки в 10 і більше відсотків є громадянин рф або російська компанія.

При цьому, нотаріуси мають право засвідчити справжність підпису на заяві про вихід із громадянства російської федерації.

Проте зазначеною Постановою, не передбачено винятків для тих громадян рф, які живуть в Україні на законних підставах, та їхніх компаній.

Забороняється відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання, їх передача в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком їх відчуження, як особами, пов’язаними з державою-агресором, так і на користь цих осіб чи рф.

Особами, пов’язаними з державою-агресором, є: 1) громадяни рф; 2) компанії, зареєстровані в рф; 3) компанії, зареєстровані в Україні, в яких кінцевим бенефіціарнимвласником або власником частки в 10 і більше відсотків є рф, громадянин рф або російська компанія.

Правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням цієї заборони, у тому числі, якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними. При цьому, відсутня заборона щодо безоплатного відчуження на користь держави Україна. Ці зміни введено уже згаданою постановою КМУ 187 від 03.03.2022.

          Таким чином, наразі ринок земель с/г призначення закритий для громадян росії.

Проте, кожна ситуація є індивідуальною, як і можливі шляхи вирішення, адже безвихідних ситуацій не буває.

        Якщо Ви потребуєте захисту або у вас залишилися питання – звертайтеся!

Ми, Земельний Фонд України, зважено та впевнено продовжуємо працювати у галузі земельних відносин на благо нашої країни з дотриманням законодавчих норм та із радістю допомагаємо вам вирішувати ваші земельні питання далі.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

107 просмотров0 комментариев
bottom of page