top of page

Поновлення договору оренди землі: нова судова практика

22 березня 2023 року Верховним Судом постановлена ухвала у справі            №906/1314/21,  в якій колегія суддів вважає за необхідне відступити від висновку Верховного Суду, викладеного у постанові від 21.12.2021 у cправі №910/10351/20 щодо застосування положеньрозділу IX "Перехідні положення" Закону України "Про оренду землі".

      Як відомо, Законом України від 05.12.2019 № 340-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству" внесені зміни, зокрема до Земельного Кодексу України та Закону України "Про оренду землі".

      Зазначений Закон суттєво змінив підхід до продовження орендних відносин та чітко розмежував зміст понять "поновлення договору оренди землі" та "переважне право орендаря на укладення договору оренди на новий строк" як і відповідні процедури поновлення та укладення.

       Так, Закон України "Про оренду землі" доповнений статтею 32-2 "Поновлення договорів оренди землі", відповідно до якої поновлення договорів оренди землі здійснюється в порядку, передбаченому статтею 126-1 Земельного кодексу України.

      Стаття 33 цього Закону "Переважне право орендаря на укладення договору оренди землі на новий строк" викладена у новій редакції, що регулює укладення договору оренди землі на новий строк в порядку реалізації переважного права орендаря (тобто приписи цієї статті незастосовні до поновлення договорів оренди землі). Спеціальне правило, коли договір вважався поновленим, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії договору, у новій редакції статті відсутнє.

       Зокрема, Розділ ІХ "Перехідні положення" Закону України "Про оренду землі" доповнений абзацом четвертим такого змісту: «Правила, визначені статтею 126-1 ЗК щодо поновлення договорів оренди землі, поширюються на договори оренди землі, укладені або змінені після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству", а поновлення договорів оренди землі, укладених до набрання чинності зазначеним Законом, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення".

     Відповідні положення Закону № 340-IX набули чинності 16.07.2020 року, тому до правовідносин щодо укладення на новий строк (продовження) договору оренди, які виникли після 16.07.2020 рокузастосуванню підлягає саме Закон України "Про оренду землі" в редакції Закону №340-IX.

     Натомість особливості, передбачені абзацом 4 розділу IX "Перехідні положення" Закону України про оренду землі, не стосуються випадків укладення договору оренди землі на новий строк в порядку реалізації переважного права орендаря.

    Слід звернути увагу, що саме по собі використання законодавцем однакового визначення «поновлення договору оренди» в абзаці 4 розділу IX "Перехідні положення" Закону України про оренду землі, статті 126-1 ЗК та частинах першій-шостій статті 33 Закону України "Про оренду землі" у попередній редакції не означає, що йдеться про однаковість передбаченої цими нормами процедури.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

     Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

596 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page