top of page

Підроблення підпису в договорі оренди землі

У цьому відео розглянемо детальніше дану тему.

Сьогодні підробка підпису однієї із сторін явище непоодиноке, яке зустрічається в різних договорах. Найбільш поширеними є випадки підробки підписів в договорах оренди землі. Як правило, особа, підпис якої підроблено, дізнається про існування в неї договірних обов’язків несподівано. Це відбувається, коли до неї звернено вимогу щодо виконання зобов’язання за договором, про існування якого цій особі нічого не відомо. Або така особа сама вирішила розпорядитись належними їй правами на землю. Тому, в таких ситуаціях важливо підібрати ефективний та адекватний спосіб судового захисту.

Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. Залишайтеся з нами та першими дізнавайтеся корисну для вас інформацію.

Судова практика

Тривалий час у судовій практиці існувала позиція, що наслідком підроблення підпису в договорі є його недійсність на підставі ч. 3 ст. 203 та ч. 1 ст. 215 ЦК України.

Наприклад, така позиція була відображена ще в постанові Верховного Суду України від 22.04.2015 у справі № 6-48цс15 про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та витребування земельної ділянки. У цій постанові встановлено, що спірний договір, укладений від імені позивача, підписаний не ним, а іншою особою. Таким чином, спірний договір був укладений без волевиявлення позивача, а тому суди дійшли правильного висновку про недійсність спірного договору на підставі ч. 3 ст. 203 та ч.1 ст. 215 ЦК України.

Вказана позиція знаходила своє неодноразове відтворення в подібних висновках Верховного Суду протягом багатьох років.

При цьому суди, дійшовши висновку про доведеність позовних вимог у частині недійсності договору, також задовольняли позовні вимоги, пов'язані з його недійсністю, як наприклад, зобов'язання повернути власнику земельну ділянку.

16 червня 2020 року Великою Палатою Верховного Суду ухвалено постанову у справі № 145/2047/16-ц за позовом особи до селянського фермерського господарства про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними, у зв’язку з тим, що позивач їх не підписував та не погоджував їх умови.

У цій постанові Верховний суд відійшов від висновку про визнання договору недійсним із тих мотивів, що правочин, який не вчинено (договір, який не укладено (не підписано)), не підлягає визнанню недійсним.

За таких умов ВП ВС дійшла висновку про необхідність відмови в задоволенні позовних вимог про визнання недійсними договорів, позаяк цей спосіб захисту є неефективним. Натомість ефективним способом захисту права є усунення перешкод у користуванні належним власнику майном, тобто негаторний позов.

Зі змісту вказаної правової позиції ВП ВС убачається, що залежно від фактичних обставин справи, належними способами захисту прав власника, слід розглядати звернення з позовом про усунення перешкод у користуванні належним йому майном, або про повернення такого майна як безпідставно набутого.

Також слід звернути увагу, що негаторний позов можна заявити впродовж усього часу тривання порушення прав законного володільця відповідних земельних ділянок.

Після формування ВП ВС зазначеного правового висновку, Верховний Суд притримується цієї позиції під час розгляду справ, що мають подібний предмет та фактичні обставини.

Таким чином, при звернені до суду варто обирати ефективний спосіб захисту права, яке позивач вважає порушеним. Наприклад, усунення перешкод у користуванні належним йому майном, зокрема, шляхом заявлення вимоги про повернення таких земельних ділянок.

У свою чергу, юристи Земельного фонду України мають успішний досвід в даній категорії справ і завжди готові надати Вам свою юридичну допомогу.

Якщо Ви потребуєте захисту або у вас залишилися питання– звертайтеся! Наші контакти в описі до відео.


Ми, Земельний Фонд України, зважено та впевнено продовжуємо працювати у галузі земельних відносин на благо нашої країни з дотриманням законодавчих норм та із радістю допомагаємо вам вирішувати ваші земельні питання далі. Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги. Життя триває, робота також сама себе не переробить, особливо у такі часи.



580 просмотров0 комментариев
bottom of page