top of page

Автоматична пролонгація договорів оренди на один рік як порушення принципів цивільного законодавства

Для зменшення негативних наслідків, спричинених збройною агресією рф проти України, був прийнятий Закон України від 24 травня 2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

      На час прийняття вказаного Закону не функціонували ДРРП та ДЗК, тому був запроваджений тимчасовий механізм оформлення прав оренди земельних ділянок с/г призначення, зокрема введена автоматична пролонгація договорів оренди на один рік (без волевиявлення сторін).

В подальшому функціонування ДЗК та ДРРП було відновлено, проте норма про автоматичну пролонгацію не була скасована та істотно перешкоджала орендодавцям, які не мали намірупродовжувати орендні відносини та бажали використовувати свої земельні ділянки на власний розсуд. 

Тільки 19 листопада набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель", який скасовує автоматичну пролонгацію договорів оренди. 

Автоматична пролонгація скасовується надоговори оренди, строк дії яких закінчується з 19 листопада 2022 року. Однак, якщо договір оренди закінчився, наприклад, 18 листопада, то він вважається поновленим ще на один рік.

На мою думку, норма про автоматичну пролонгацію договорів оренди на 1 рік суперечить основним засадам цивільного законодавства – принципам вільного волевиявлення та свободи договору. 

 У Конституції України закріплено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності (ч. 1 ст. 41 КУ).

Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові  відносини  (цивільні  відносини),  засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників (ч.1 ст.1 ЦКУ). 

Волевиявлення учасника  правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі (ч. 3 ст.203 ЦКУ).

Згідно з ч. 1 ст. 30 Закону України “Про оренду землі” зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. 

Тлумачення п. 3 ст. 3, ст. 627 ЦК України свідчить, що свобода договору має декілька складових. Зокрема, свобода укладання договору; у виборі контрагента, виду договору, визначенні умов договору, форми договору. При реалізації принципу свободи договору слід враховувати вимоги ЦК України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, розумності та справедливості (Постанова КЦС ВС від 30 вересня 2020 року у справі № 559/1605/18).  

    Аналізуючи чинне законодавства, можна дійти висновку, що без ключових принципів цивільного законодавства не може існувати як самого договору оренди, так і будь-яких змін до нього.

     Автоматична пролонгація не дозволяє сторонам реалізовувати своє вільне волевиявлення навіть тоді, коли для цього є всі можливості, оскільки реєстри функціонуютьвже не перший місяць.

     Якщо Ви вважаєте, що норма про автоматичнупролонгацію договору обмежує ваші права, ми можемо допомогти Вам вирішити це питання в судовому порядку.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам, захистити Вас від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

    Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

224 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page