top of page

Обмін земельними ділянками на період воєнного стану

Обмін земельними ділянками на період воєнного стану (тимчасова передача земельної ділянки іншому користувачу).

Передачу земель сільськогосподарського призначення в оренду здійснюють із дотриманням норм Земельного кодексу, Закону України «Про оренду землі», але з урахуванням вимог Закону № 2145-ІХ щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану від 24.03.2022 (набрав чинності 07.04.2022), які відображені в п.27 розд.Х «Перехідні положення» ЗК.

Орендарі, суборендарі земельних ділянок с/г призначення усіх форм власності можуть передавати на строк до одного року належне їм право оренди, суборенди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням. Така передача здійснюється без згоди власника земельної ділянки на підставі письмового договору про передачу права землекористування між землекористувачем та особою, якій передається право користування земельною ділянкою, що укладається в електронній формі і має містити відомості про: сторони договору; право землекористування, яке передається (із зазначенням площі, кадастрового номера земельної ділянки (за наявності), її цільового призначення, місця розташування, документа, що посвідчує право землекористування); строк, на який передається право (із зазначенням дати закінчення дії договору).

Про передачу права оренди, суборенди особа, яка його передала, письмово повідомляє орендодавця (у разі передачі права суборенди - орендаря) протягом 5 днів з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування. Договір про передачу права землекористування, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору підлягає державній реєстрації. Водночас, перехід права оренди, суборенди земельної ділянки за договором про передачу права землекористування не підлягає державній реєстрації. Право оренди, суборенди вважається переданим з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування і припиняється зі спливом строку дії такого договору.

Договір може передбачати передачу права оренди, суборенди декількох земельних ділянок одним орендарем, суборендарем. Постійні користувачі земельних ділянок с/г призначення державної і комунальної власності (крім державних і комунальних підприємств, установ, організацій), на період дії воєнного стану наділяються правом передавати належні їм на відповідних правах земельні ділянки в оренду строком до одного року для ведення товарного с/г виробництва. При наданні земельної ділянки, яка перебуває у користуванні, іншій особі у користування, таке право у попереднього землекористувача тимчасово припиняється.

Отже, у період дії воєнного стану постійні землекористувачі, передаючи належні ділянки в оренду тимчасово, зберігають відповідно права постійного користування та права емфітевзизу, але не можуть використовувати ці ділянки до закінчення дії договору оренди землі. Положення щодо заборони передавати ділянки в користування не діють. Договір оренди с/г призначення державної та комунальної власності, що передається в оренду постійним користувачем, укладається в електронній формі та засвідчується кваліфікованими електронними підписами орендаря і орендодавця. Такий договір, зміни до нього, а також договір про розірвання такого договору оренди підлягають державній реєстрації, що здійснюється районною військовою адміністрацією.

Відповідно до прийнятих змін, розділ “Інші права та обов’язки” Типового договору оренди землі визначається відповідно до Закону України “Про оренду землі”. Права та обов’язки сторін під час воєнного стану, його припинення або скасування в Україні або у відповідних окремих її місцевостях визначаються з урахуванням пунктів 27 і 28 розділу X “Перехідні положення” Земельного кодексу України.

В свою чергу, юристи Земельного фонду Українипродовжують публікувати юридичні статті на різні теми з метою забезпечення Вашої обізнаності змін в земельному законодавстві України, а для отримання допомоги, консультацій, звертайтесь до адміністратора групи  ЗФ України – Сергія Коновалова https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:


337 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page