top of page

Проект Закону № 8042

Проект Закону про внесення змін до Закону України

"Про Державний земельний кадастр" щодо удосконалення ведення Державного земельного кадастру  

№ 8042 від 16.09.2022

Вказаний Законопроект 19.10.2022 отримав висновок Головного комітету про розгляд.

Які ж зміни запропоновані на розгляд Верховній раді України з метою внесення змін до Закону України «Про Державний земельний кадастр» (далі – Закон)?:

- надається визначення - Публічна кадастрова карта

- уточнюється та розширюється перелік повноваженьАдміністратора Державного земельного кадастру (зміни до ст. 6 Закону)

- уточнюється пункт, яку інформацію про її власників (користувачів) мають містити відомості про земельну ділянку (зміни до ст. 15 Закону)

- доповнюється інформацією стосовно процедури звернення для державної реєстрації земельної ділянки (зміни до ст. 24 Закону):

«Заява для державної реєстрації земельної ділянки з доданими документами подається через центр надання адміністративних послуг або з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. У разі подання заяви з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, оплата послуг за державну реєстрацію земельної ділянки здійснюється із застосуванням електронних платіжних засобів відповідно до Закону України «Про платіжні послуги».

- Уточнюється перелік випадків коли скасовується Державна реєстрація земельної ділянки державним кадастровим реєстратором (зміни до ст. 24 Закону):

Відповідно до абз. 3 нової редакції ч. 10 ст. 24 Закону державна реєстрація земельної ділянки скасовується «в автоматичному режимі за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру без прийняття рішення Державним кадастровим реєстратором, якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано».

На думку експертів, чинну редакцію цієї норми, згідно з якою державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі, «якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано з вини заявника», доцільніше залишити без змін тому, що: 

- скасування державної реєстрації земельної ділянки «в автоматичному режимі» без з’ясування причини цього, може призвести до порушення прав власників і користувачів земельних ділянок, тим більше, в умовах широкомасштабної воєнної агресії Російської Федерації проти України.

- скасування державної реєстрації земельної ділянки «в автоматичному режимі» неврегульованим залишається питання відповідальності і визначення відповідальних осіб, якщо скасування такої реєстрації виявиться помилковим та відсутність визначення суб’єкта, що здійснюватиме періодичну перевірку коректності функціонування відповідної системи скасування державної реєстрації «в автоматичному режимі»

- пункт 1 розділу ІІ проекту передбачає, що «цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування». Без певного перехідного періоду, який необхідний для переходу від існуючого правового регулювання до запропонованого у проекті це може негативно позначиться на правах власників та користувачів відповідних земельних ділянок

- Внесені зміни щодо оприлюднення відомостей з Державного земельного кадастру (зміни до ст. 36 Закону)

- Уточнена процедура виправлення помилок, допущених при ведені Державного земельного кадастру (зміни до ст. 37 Закону):

«у разі виявлення у відомостях Державного земельного кадастру помилки фізична або юридична особа, яка виявила таку помилку та має безпосередній або опосередкований інтерес щодо її виправлення, звертається з повідомленням про помилку до державного кадастрового реєстратора… До повідомлення можуть додаватися документи, що підтверджують наявність помилки та/або необхідні для її виправлення» на думку фахівців таке трактування не дає можливості визначити, що вважається «помилкою» і де має місце така помилка.

Нагадаю, що у чинній ч. 1 ст. 37 Закону йдеться про виявлення саме «технічної помилки» (описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилкам), допущеної органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру» …

- Доповнено Інформацією про відповідальність  у сфері Державного земельного кадастру - «скарги, зазначені в абзаці другому цієї частини, розглядаються виключно Державним кадастровим реєстратором на рішення, дії або бездіяльність іншого Державного кадастрового реєстратора»…(зміни в абзац 4 частина 2 ст. 39 Закону):

На думку фахівців такий текст Законопроекту містить багато протиріч діючому законодавству, а саме: підстави для відповідного оскарження; суб’єкти, які можуть звертатись із такими скаргами; формальні вимоги до них тощо, можливості звернення до вищестоящого органу чи колегіального, на підставі чого один Державний реєстратор розглядає скарги на рішення, дії або бездіяльність іншого Державного кадастрового реєстратора, і яким чином він визначається?

Відповідно до абзаців 5-8 ч. 2 ст. 39 Закону (в редакції проекту) не зрозуміло, що є «повним чи частковим» задоволенням скарги і які правові наслідки таких рішень; у яких випадках приймається рішення про відмову у задоволенні скарги. При цьому залишається незрозумілим, які саме рішення може прийняти Державний кадастровий реєстратор, наприклад, чи має він право зобов’язати іншого Державного кадастрового реєстратора утриматись від вчинення певних дій або вчинити певні дії тощо?

- Нові тарифи стосовно оплати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру, внесення змін до них, надання відомостей з Державного земельного кадастру (зміни до ст. 41 Закону):

Відповідно до нової редакції ч. 1 ст. 41 Закону, «за державну реєстрацію земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру справляється адміністративний збір у розмірі 0,15 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (це орієнтовно 390 грн). Внесення інших відомостей до Державного земельного кадастру, внесення змін до них здійснюються безоплатно. Чинною ч. 1 ст. 41 передбачається, що «внесення відомостей до Державного земельного кадастру, внесення змін до них здійснюються безоплатно». Тобто, проектом вводиться новий вид адміністративного збору – «державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру».

Водночас у ч. 8 чинної редакції ст. 24 Закону передбачено, що «на підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки».

- Передбачено , що у разі виявлення помилки центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, вчиняє дії, передбачені статтею 37 цього Закону(зміни до пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень):

Проте дана пропозиція не враховує, що відповідно до ст. 37 Закону (у редакції проекту) виправлення помилок, допущених при веденні Державного земельного кадастру, здійснюється державним кадастровим реєстратором.

Джерело: GOV.UA

!Зверніть увагу, що це тільки Законопроект і його текст може змінюватися за рахунок редакційних правок чи доповнень.

Приймати до уваги можна лише текст Закону, який буде підписаний Президентом та оприлюднений (тобто чинним).  

Про всі зміни в земельному законодавстві ми висвітлюємо в своїх публікаціях на сторінках Земельного фонду України. Будьте з нами та слідкуйте за останніми публікаціями ЗФУ.

Шановні учасники групи #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному. 

З приводу отримання консультацій, роз’яснень та послуг ви можете звертатися до адміністратора групи Сергія Коновалова, написавши йому в особисті повідомлення.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:


193 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page