top of page

Ліквідація юридичної особи-орендаря – підстава для розірвання договору оренди?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Спочатку хочу нагадати, що ліквідація юридичної особи — це процедура, результатом якої є припинення юридичної особи, тобто внесення запису про припинення юридичної особи в ЄДР, після чого компанія перестає існувати.


Також варто відрізняти ліквідацію юридичної особи-орендаря від реорганізації. Ліквідація — це форма припинення юридичної особи, при якій припиняються всі її права й обов’язки. Під час реорганізації юридична особа теж припиняється, але всі її права й обов’язки у порядку правонаступництва переходять до нової (іншої) юридичної особи. У ст. 32. Закону України «Про оренду землі» зазначено, що реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. У ст.31 Закону України "Про оренду землі" визначений конкретний перелік підстав припинення договору оренди землі.


До таких підстав, зокрема, відносять:

  • закінчення строку, на який його було укладено

  • викуп земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

  • поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; -смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі;

  • ліквідації юридичної особи-орендаря.

Тобто імперативно встановлено, що договір оренди землі припиняється у разі ліквідації юридичної особи-орендаря. Після внесення до ЄДР запису про припинення юридичної особи-орендаря перестає існувати правова підстава для користування майном, тому земельна ділянка підлягає поверненню орендодавцю.


Для припинення права оренди за договором необхідно дочекатися на появу в ЄДР запису про припинення юрособи-орендаря та звернутися до реєстратора із заявою про проведення реєстрації припинення права оренди внаслідок ліквідації орендаря. У разі відмови державного реєстратора у проведенні реєстрації припинення права оренди земельної ділянки, необхідно уважно ознайомитись із причиною відмови.

Якщо така причина прямо не визначена законодавством та/або не відповідає дійсності, слід оскаржити таку відмову в суді.


Враховуючи вище наведене:

  • у разі ліквідації орендаря договір оренди землі припиняється автоматично;

  • моментом припинення договору оренди землі є дата внесення до ЄДР відомостей про припинення юридичної особи-орендаря;

  • у разі неправомірної відмови державного реєстратора здійснювати реєстраційні дії щодо припинення права оренди землі внаслідок ліквідації орендаря, таку відмову слід оскаржити в суді.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

bottom of page