top of page

Чи можна орендувати сільськогосподарську комунальну землю без аукціону?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


В Україні є два варіанти передачі в оренду комунальних земель:

  • за результатами проведення земельних торгів;

  • за рішенням відповідного органу, який розпоряджається землею. У ч.2 ст. 134 Земельного кодексу України визначений конкретний перелік земельних ділянок, які не підлягають продажу, передачі в користування на конкурентних засадах (на земельних торгах).


Наприклад, у разі розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб; використання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами, та спеціального водокористування відповідно до отриманих дозволів; надання в оренду земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, що обслуговують масив земель сільськогосподарського призначення тощо.


Що ж стосується земельних ділянок сільськогосподарського призначення, то без аукціону можна отримати в оренду:

  1. земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби;

  2. земельні ділянки для городництва.


Площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 гектара.


Також без аукціону здійснюється передача у власність земельних ділянок в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок громадянам у власність, але на період дії воєнного стану приватизація заборонена, окрім випадків:

  1. Якщо на земельній ділянці є об‘єкти нерухомості, які знаходяться у Вашій власності.

  2. Приватизація всіх земельних ділянок, які надавалися у користування до 01 січня 2002 року.

  3. Виконання рішення суду. Таким чином, в оренду без аукціону можна отримати землю для сінокосіння та городництва. Для цього необхідно звернутися до відповідної ради з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

18 просмотров0 комментариев
bottom of page