top of page

Які умови про авансову виплату орендної плати потрібно вказати в договорі?

За загальним правилом орендар має право виплатити орендну плату наперед за будь-який період. Але перед цим слід перевірити, чи не встановлено інше договором оренди. Якщо ні, то сміливо можете сплачувати наперед за бажаний період. Пояснимо, у яких випадках достатньо договору, а в яких для виплати наперед доведеться заздалегідь укласти додаткову угоду.


У договорі можуть бути прописані такі умови виплати орендної плати: заборонено здійснювати виплату наперед, оренду сплачувати тільки за визначений період (щороку). У такому разі авансова виплата не вважатиметься виконанням зобов’язань за договором та матиме негативні наслідки для орендаря (імовірна повторна сплата оренди). Тільки після внесення змін до договору та зняття цієї заборони орендар зможе виконати зобов’язання достроково.

Про те, як унести зміни до договору оренди землі, див. «Проводимо аудит договорів оренди земельної ділянки»; установлено певну періодичність виплати (раз на рік), а про виплату наперед нічого не сказано. Тоді орендар має право на авансову виплату без унесення змін до договору; визначено періодичність виплати і серед інших умов названо можливість авансової виплати орендної плати. Орендар має право сплатити наперед за умовами договору, вносити зміни не потрібно.

Як бачимо, орендар може виплатити орендну плату наперед, але, робити це чи ні, він вирішує сам. У договорі оренди вказано, що орендна плата виплачується щороку, але орендодавець просить зараз виплатити орендну плату за 10 років одразу.


Чи треба в такому разі отримувати від орендодавця письмове звернення про виплату наперед або достатньо того, що договір не містить такої заборони?

Ми рекомендуємо отримати від орендодавця письмове звернення про виплату наперед. Тоді орендар матиме підтвердження волевиявлення орендодавця щодо авансової сплати коштів за користування землею. Заява складається письмово в довільній формі (див. зразок нижче). Орендодавець вказує в ній, за який період виплачувати орендну плату – за три роки, п’ять чи до кінця строку користування земельною ділянкою. На виконання заяви орендар приймає відповідне рішення, яке доцільно викласти у формі наказу по підприємству.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







49 просмотров0 комментариев
bottom of page