top of page

Чи потрібно повідомляти орендаря про продаж сільськогосподарської землі?

Обновлено: 24 апр.

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!



Орендар має законодавче переважне право на придбання у власність земельної ділянки у разі її продажу, за умови що він сплатить ціну, за якою продається така земельна ділянка. 

    

Проте в орендодавців дуже часто виникають питання: як повідомити орендаря про такий продаж? Чи потрібно його повідомляти? 


Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України "Про оренду землі" орендодавець зобов’язаний повідомити в письмовій формі орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається. 

Проте у разі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення (крім продажу її на земельних торгах) орендар повідомляється у порядку, визначеному статтею 130-1 Земельного кодексу України. 

Відповідно до ч.2. ст.130-1 ЗКУ власник земельної ділянки зобов’язаний не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. 

     

Заява про державну реєстрацію такого наміру подається  нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу в межах його нотаріального округу за місцезнаходженням земельної ділянки або за зареєстрованим місцем проживання (місцезнаходженням) власника земельної ділянки, або нотаріусу, який його заміщує, разом з проектом такого договору.

Нотаріус зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір Орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Орендар вважається повідомленим про зазначений намір також у разі його відмови отримати повідомлення, про що є відповідна позначка, або якщо повідомлення повернулося до нотаріуса у зв’язку із закінченням встановленого строку зберігання. 

     

Орендар вважається таким, що відмовився від свого переважного права, якщо протягом місяця з дня, коли був належним чином повідомлений нотаріусом: 


  • не повідомив належним чином нотаріуса про своє бажання скористатися переважним правом шляхом подання нотаріусу заяви, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально; 

  • відмовився від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки або не з’явився для укладення такого договору у день і час, призначені нотаріусом (за умови отримання повідомлення про вручення суб’єкту переважного права повідомлення про призначення дати та часу укладення договору купівлі-продажу або повідомлення про відмову від отримання такого повідомлення або якщо повідомлення повернуто нотаріусу у зв’язку із закінченням встановленого строку зберігання). 

У разі якщо Орендар не скористався своїм переважним правом або надав відмову, договір купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення на умовах, визначених проектом такого договору, може бути укладений з третьою особою у будь-який час після державної реєстрації наміру щодо продажу такої земельної ділянки. 

 

Таким чином, орендодавець не зобов'язаний додатково повідомляти орендаря про продаж сільськогосподарської землі, а тільки звернутися до нотаріуса та зареєструвати намір про продаж землі. Проте також необхідно передивитися положення договору оренди, оскільки інколи орендарі встановлюють обов'язок для орендодавців додатково повідомляти про продаж землі в письмовому вигляді.  

     

Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

bottom of page