top of page

Конфіскація та продаж земельних ділянок, власниками яких є громадяни країни-агресора

У Верховній Раді України 01.11.2022р. було зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації та продажу земельних ділянок, власниками яких є громадяни країни-агресора» (реєстраційний №8167-1).

 

Як вказано у пояснювальній записці до проекту, він «спрямований на удосконалення процедури обміну інформацією, необхідною для підготовки та подання позовів про конфіскацію земельних ділянок, продажу земельнихділянок на земельних торгах. Зазначені зміни дозволять більш ефективно застосовувати положення норм статей 130, 145 Земельного кодексу України» (п. 2), а його прийняття «сприятиме на удосконалення процедури обмінуінформацією, необхідною для підготовки та подання позовів про конфіскацію земельних ділянок, продажу земельних ділянок на земельних торгах (п. 6). Для цього у проекті пропонується внести зміни до Земельного кодексу України (далі – ЗК України), законів України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» (далі - Закон), «Про судовий збір», відповідно до яких, зокрема, визначається, що: «продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється крім випадків,визначених цим Кодексом» (зміни до ч. 7 ст. 135 ЗК України); у разі розташування на конфіскованій за рішенням суду земельній ділянці об’єктів нерухомого майна, що належать на праві приватної власності іноземцям чи особами без громадянства, продаж земельних ділянок разом з об’єктами нерухомого майна здійснюють державні органи приватизації (зміни до ч. 4 ст. 145 ЗК України); уточняються повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (зміни до ст. 6 Закону); випадки звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви, апеляційної чикасаційної скарг до суду (зміни до ст. 20 Закону України «Про судовий збір») тощо.

 

Головне науково-експертне управління 16.11.2022 р. висловило свої щодо його змісту певні зауваження та пропозиції. Ми в дані статті не будемо на них зупинятись. Після прийняття Закону парламентом будемо мати розуміння: враховані вони, чи ні.

 

Проектом акта пропонується доповнити частину сьому статті 130 Земельного кодексу України, яким заборонено продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, виключенням щодо можливості продажу земельних ділянок які конфісковані за рішенням суду.

 

Змінами до частини четвертої статті 145 ЗКУ запропоновано механізм врегулювання питань щодо конфіскації земельних ділянок на яких розміщено об’єкти нерухомості та визначено орган який здійснює продаж земельних ділянок разом з об’єктом нерухомості, що конфісковані за рішенням суду.

 

Статтю 145 ЗКУ доповнено частино п’ятою якою передбачено, що вимоги частини сьомої статті 130 Земельного кодексу України стосовно заборони продажу земельних ділянок не поширюються на земельні ділянкиконфісковані за рішенням суду.

 

З метою реалізації повноважень органу, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель запропоновано доповнити положення пункту «в» статті 6 ЗУ «Про державний контроль за використанням та охороною земель» у частині можливості одержувати інформацію з автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів, банків (баз), даних, а також документів, матеріалів та іншої інформації від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, власників і користувачів земельних ділянок. Також запропоновано закріпити норму, встановлену статтею 145 ЗКУ щодо доповнення повноважень органу, який здійснює державний контроль за використанням та охороною земель правом подавати до суду позови про конфіскацію земельних ділянок.

 

Проектом також запропоновано внесення змін до статті 3 ЗУ «Про судовий збір» стосовно звільнення органу, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель, у справах про конфіскацію земельної ділянки від справляння судового збору, що дозволить заощадити бюджетні кошти та активізувати позовну роботу у випадках подання позовів про конфіскацію.

 

На даний час наявна значна кількість земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності громадян РФ та РБ (як правило прийняті у спадщину) та у порушення статті 81 Земельного кодексу України ними їх не відчужено протягом року на користь інших осіб.

 

Окрім цього, подальше перебування цих земель у власності громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь, що у більшості випадків перебувають в оренді для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на оплатній основі, призводить до фактичного фінансування держав-агресорів.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

117 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page