top of page

Хто може розраховувати на спрощену процедуру купівлі-продажу сільськогосподарських земель?

08 червня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» 3065-IX, яким спрощено процедурукупівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею до 2 гектарів.

    У статті 130 Земельної кодексу України передбачений обов’язок перевірки продавця та покупця земельної ділянки на відповідність вимогам, які визначено ЗКУ в порядку,затвердженому Кабінетом Міністрів України.  

     З прийняттям Закону 3065-IX перевірка відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 ЗКУ, НЕ буде здійснюватися при набутті у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

-для ведення садівництва – не більше 0,25 гектара;

-для ведення особистого селянського господарства, розташованих у межах населених пунктів, – не більше 2 гектарів.

     При набутті у власність земельної ділянки без здійснення такої перевірки набувач до вчинення правочину про перехід права власності подає нотаріусу, який посвідчує відповідний правочин, або нотаріусу, який його заміщує, заяву про дотримання вимог цієї статті, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально.

      Копії такої заяви, засвідчені нотаріусом, який посвідчує відповідний правочин, надаються сторонам правочину про перехід права власності на земельну ділянку.

      Недотримання набувачем права власності на земельну ділянку зазначених вимог, у тому числі зазначення недостовірних відомостей у заяві, є підставою для визнання правочину про перехід права власності на земельну ділянку недійсним.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

340 просмотров0 комментариев
bottom of page