top of page

Кадастровий номер земельної ділянки

Кадастровий номер земельної ділянки – індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.​

Унікальний цифровий код присвоюється земельній ділянці під час реєстрації в Державному земельному кадастрі, який не повторюється на всій території України.

Кадастровий номер складається з 19 цифр, розділених двокрапкою:

- перші 10 визначають межі адміністративно-територіального устрою України (населений пункт);

- наступні 2 – номер кадастрової зони відносно адміністративної області;

- наступні 3 – номер кадастрового кварталу відносно кадастрової зони;

- останні 4 – інформують про місцезнаходження земельної ділянки відносно кадастрового кварталу.

Відповідно до законодавства, наявність у земельної ділянки такого унікального кадастрового номера обов’язкова.Статтею 132 Земельного Кодексу України передбачено, що угоди про відчуження земельних ділянок можливі лише за наявності у кожної ділянки унікального кадастрового номера.

Кадастровий номер присвоюється земельній ділянцінезалежно від форми власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї кадастровий номер не змінюється.

У разі поділу чи об'єднання земельній ділянці/земельним ділянкам присвоюються нові кадастрові номери. При цьому, скасований кадастровий номер отримує статус архівного та більше не використовується.

Майте на увазі, що право власності на земельну ділянку до 2013 року посвідчувалися Державними актами на право власності різних зразків (кольорів). Деякі Державні акти старого зразка не містять кадастрового номеру. Звісно, вони є дійсними і без нього, але відповідно до вимог Земельного кодексу України, неможливо здійснити будь-яку угоду без присвоєного кадастрового номеру.

Кадастровий номер присвоюється при здійсненні державної реєстрації земельної ділянки. На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

Для можливості володіти та розпоряджатися своєю земельною ділянкою (здачі в оренду, продажі, даруванні, міні і тд) необхідно зареєструвати право власності на земельну ділянку в Реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Тобто власники земельних ділянок, право власності на які посвідчені державними актами будь -яких зразків та кольорів, вам необхідно:

- перевірити наявність кадастрового номера земельної ділянки не тільки у Державному акті на право власності на земельну ділянку, а й наявність його в Державному земельному кадастрі. У зв’язку з тим, що в період дії воєнного стану не працює Публічна кадастрова карта, це можна виконати кількома способами:

- замовити Витяг з Державного земельного кадастру (у разі, якщо кадастровий номер наявний у Державному акті) - послуга платна

- звернутися до землевпорядної організації, яка має доступ до Державного земельного кадастру та надасть усну інформацію, або в паперовому вигляді Інформацію Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку – послуга за домовленістю

- звернутися до нотаріуса, який має доступ до Державного земельного кадастру – послуга буде платна

Відсутність в Державному акті кадастрового номера земельної ділянки говорить про відсутність інформації про вказану земельну ділянку в Державному земельному кадастрі. В такому випадку необхідно звернутися до землевпорядної організації, яка працює в місцевості за місцем розташування земельної ділянки. Відповідно до вимог Прикінцевих та перехідних положень Закону України  «Про Державний земельний кадастр» присвоєння кадастрового номеру та внесення  інформації про земельну ділянку відбувається на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Важливо не зволікати з цим питанням, адже відсутністьінформації про кадастровий номер земельної ділянки та про її наявність в Державному земельному кадастрі, як правило призводить до подвійної передачі у власність чи користування таких ділянок та судових спорів.

Також важливо пам’ятати, що відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємецьне оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Тому отримання кадастрового номера земельної ділянки, яка вже належить особі на підставі державного акту про право власності на землю, але в якому відсутній кадастровий номер — є необхідною умовою для реєстрації самого права власності на земельну ділянку.

Отже, шановні власники та користувачі земельних ділянок, приділіть своїм документам небагато часу та перевірте наявність:

- кадастрового номеру земельної ділянки

- внесення інформацію про земельну ділянку до Державного земельного кадастру

- зареєстроване право власності (користування) в державному реєстрі речових прав.

Наявність вищевикладених умов (вимог) надасть можливість повноцінно володіти та розпоряджатися своїм майном.

Про всі зміни в земельному законодавстві ми висвітлюємо в своїх публікаціях на сторінках Земельного фонду України.

Будьте з нами та слідкуйте за останніми публікаціями ЗФУ.

Шановні учасники групи #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

З приводу отримання консультацій, роз’яснень та послуг ви можете звертатися до адміністратора групи Сергія Коновалова, написавши йому в особисті повідомлення.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

1 488 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page