top of page

Дотримання всіх норм і правил при плануванні будівництва

Дотримання всіх норм і правил при плануванні будівництва є обов'язковою з точки зору закону, і є запорукою мирного проживанняіз сусідами.

 

Дана стаття в основному стосується приватної (присадибної) забудови

Нормативи та визначення

Основний документ, що визначає права та обов'язкивласників землі, - Земельний кодекс України (далі - Кодекс). Згідно зі ст. 79 Кодексу, земельною ділянкою називаютьчастину земної поверхні, що володіє певним місцемрозташування, кордонами і встановленими правами на неї. Власник може розпоряджатися володінням на свій розсуд(це передбачено Цивільним кодексом України), але зобов'язаний дотримуватися цільового призначення ділянки.

У нього є право зведення житлової будови і цілого ряду господарських споруд, але немає можливості побудовиприміщень комерційного призначення. У цьому зв'язкуЦивільним кодексом передбачено поняття «садиба», яке включає в себе житлові та господарсько-побутові споруди, наземні і підземні комунікації та мережі, а також багаторічнізелені насадження (дерева та кущі).

Перш ніж починати проектування, слід самостійно абоза допомогою фахівця (архітектора, ландшафтного дизайнера, виконроба) провести передпроектний аналізділянки. Більше того, бажано ще до покупки наділа оцінити, чи можливо в його межах розміщення всіх бажаних споруд. Пізніше, починаючи планування, слід провести поділтериторії на функціональні зони, в межах яких будутьрозміщені відповідні споруди.

У загальному випадку земельна ділянка, як приклад, може бути поділена на такі чотири зони:

• житлова (на ній може розташовуватися не тількиосновний будинок, але і гостьовий);

• для господарсько-побутових служб (в її межах зводятьхозблок, додатковий вуличний туалет, майстерню, льох і т. д.);

• для відпочинку (наприклад дитячий майданчик, альтанка, квіткові клумби, територія для барбекю);

• садово-городня.

Звичайно, суворе зонування в рамках невеликої ділянкипрактично неможливо, але рекомендовано прагнення до максимально компактного розміщення профільних будоввідносно один одного. Причому влаштовувати всі чотиризони не обов'язково, за бажанням власника можна обійтисябез будь-якої з них.

Загальні правила будівництва нових і реконструкціїстарих садиб регламентує Закон України «Про регулюваннямістобудівної діяльності».

Стаття 5 Закону передбачено, обов’язковістьдотримання вимог містобудівної документації

1. Програми розвитку регіонів та населених пунктів, програми господарського, соціального та культурного розвитку повинні узгоджуватися з містобудівноюдокументацією відповідного рівня.

2. Вимоги містобудівної документації є обов’язковимидля виконання всіма суб’єктами містобудування.

 

З 01 жовтня 2019 року набрали чинності нові будівельні норми — ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова територій, які, зокрема, регулюють питання забудови, в т.ч. і питання відстаней між будинками, будівлями та спорудами як на власній, так і на сусідніх ділянках, відстаней до меж ділянок, протипожежних розривів тощо.

​Садибну забудову слід передбачати:

-​у межах населеного пункту переважно на вільних територіях, на ділянках, потенційно придатних для будівництва;

-​у приміських зонах - на резервних територіях, що плануються до включення у межу міста, за винятком зелених зон;

-​у нових селищах і тих, що розвиваються, розміщених у межах 30-40-хвилинної транспортної доступності. 

Граничний розмір площі земельних ділянок, які надаються громадянам для нового житлового будівництва, має становити не менше 150 м2 для блокованої забудови і не менше 500 м2 для індивідуальної житлової забудови

 

Відступи між житловими будинками та спорудами

Житлові будинки на присадибних ділянках слід розміщувати з відступом від червоних ліній магістральних вулиць - 6 м, житлових - 3 м.

Частина присадибної ділянки між червоними лініями і лінією забудови одно-, двоквартирних і блокованих будинків входить до загальної площі ділянки.

В умовах реконструкції допускається зменшувати відступи від червоних ліній до будинків і споруд з урахуванням сформованої забудови.

При розміщенні будинків в кварталах із сформованою забудовою для догляду за будинками і здійснення поточного ремонту відстань до межі суміжної земельної ділянки від найбільш виступаючої конструкції стіни будинку слід приймати не менше ніж 1,0 м. При цьому, має бути забезпечене виконання необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть попаданню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок або взаємо- узгоджене водовідведення згідно з вимогами ДБН В.1.1-25.

Для нової садибної та дачної забудови відстань від межі слід встановлювати не менше 3 м.

Відстань від межі суміжної земельної ділянки до стовбурів дерев, які висаджуються, має бути від 4 м до 6 м в залежності від величини крони (але не менше 1/2 діаметра крони дерева), а до кущів - 1,0 м.

 

Допустимі відстані від житлових будинків до господарських будівель і споруд наведені в таблиці 6.7. 

Житлові будинки та літня кухня  :

- Господарські будівлі / сараї / для худоби, інших тварин та птахів площею до 50 м2 – 15 м.

- Майданчики для компосту, дворові вбиральні, сміттє- збірник, сховища для добрив та ядохімікатів -20м;

- Фільтруючий колодязь продуктивністю, до 1 3м3/добу – 8-10м;

- Септик продуктивністю до 1-3 м3/добу – 5-8 м.

 

Артсвердловина водопостачання (питний колодязь) – 20м.

 

Примітка 1. Господарські будівлі і гаражі сусідніх ділянок допускається блокувати.

Примітка 2. Господарські приміщення для утримання худоби та птиці площею до 50 м2 допускається прибудовувати до одно- та двоквартирних житлових будинків (крім будинків, що знаходяться в IV кліматичному районі) за умов ізоляції від житлових кімнат та кухонь не менше ніж трьома підсобними приміщеннями та за умови забезпечення санітарних відстаней до житлових будин¬ківна суміжних земельних ділянках.

Примітка 3. При продуктивності локальних каналізаційних очисних споруд до 3 м3 на добу водозабірні споруди місцевого господарсько-питного водопостачання допускається розміщувати на від¬стані 40-50 м вниз по течії ґрунтових вод, 20-25 м вверх по течії і 25-30 м по перпендикуляру до осі течії потоку ґрунтових вод. Відстані від артсвердловин та колодязів до окремих будівель і споруд та інших джерел забруднення слід приймати 20 м, місце розташування водозабірних споруд повинно бути вверх по течії ґрунтових вод і вище по відношенню до розташування каналізаційних споруд. За неможливості забезпечення цієї відстані в межах ділянки слід влаштовувати свердловини, колодязі або каптажі для групи будинків, які розміщуються вздовж житлових вулиць із відступом від червоної лінії на 2,5-3 м, на майданчиках розміром 2,5 м х 3 м із твердим покриттям та ухилом не більше 40-50 %о.

Примітка 4. Вигрібні ями дворових вбиралень повинні бути виконані з конструкцій, що запобігають фільтра¬ціїфекальних стоків у ґрунт.

 

Облаштування огорожі.

Присадибні ділянки з боку вулиць та сусідніх ділянок допускається огороджувати. Висоту огорожі слід встановлювати згідно з вимогами ДБН Б.2.2-5 та правилами благоустрою населеного пункту. Встановлення огорожі не може погіршувати інсоляцію житлових будинків на суміжних територіях. Огорожа присадибних ділянок не може виступати за червону лінію та межі ділянки.

 

Облаштування гаражів

Гаражі слід передбачати вбудованими, прибудованими до житлових будинків або окремо розташованими по лінії забудови, а також в глибині ділянки. Відстані від в’їздів та інших технологічних прорізів гаражів до сусідніх житлових будинків, закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти, інших споруд слід приймати за таблицею 10.6.

10.8.2 Відстані від наземних і комбінованих (наземно-підземних) гаражів і відкритих автостоянок легкових автомобілів до житлових і громадських будинків слід приймати не менше тих, що встановлені у таблиці 10.6.

Таблиця 10.6 - Відстані від гаражів і відкритих автостоянок до житлових і громадських будинків

 

Відстані від гаражів і відкритих автостоянок, м, при кількості легкових автомобілів до житлових будинків, торці житлових будинків без вікон, громадські будинки (крім закладів загальної середньої освіти і закладів дошкільної освіти, лікувальних закладів із стаціонаром) 10м.

 

Примітка 1. Відстані слід визначати від вікон житлових і громадських будинків і від меж земельних ділянок закладів загальної середньої освіти і закладів дошкільної освіти, лікувальних закладів із стаціонаром до стін гаража або меж відкритої стоянки.

Примітка 2. Відстань від секційних житлових будинків до відкритих майданчиків місткістю 101-300 машин, які розміщуються уздовж поздовжніх фасадів, слід приймати не менше 50 м.

Примітка 3. У разі розташування декількох гаражів (автостоянок) на відстані менше 6 м між їх територіями, загальна кількість автомобілів для визначення відстані до будинків і споруд вираховується шляхом додавання.

 

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт   https://www.zemfond.net

 

123 просмотра0 комментариев
bottom of page