top of page

Чи може нерухомість надаватися в оренду безоплатно?

Досить часто наші читачі цікавляться чи може нерухоме майно (будівлі, земельні ділянки) надаватись в оренду безоплатно? Причини таких правочинів можуть бути дуже різні, а необхідність користування чужим нерухомим майном без сплати оренди виникає за найрізноманітніших обставин. Тож давайте розбиратись послідовно.

З самого початку варто зазначити, що сфера цивільно-правових відносин регулюється Цивільним кодексом України від 10 червня 2003 року.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦКУ наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. З наведеного законодавчого визначення предмету договору оренди можна зробити висновок, що оренда безоплатною бути не може.

Оскільки оренда не може бути безоплатною, то вона може бути оплатною, однак плата становитиме, до прикладу, 1 гривню на місяць. Чи можна так?

Заборони на встановлення заниженої орендної плати немає, однак при цьому необхідно брати до уваги деякі аспекти оподаткування. Оренда плата буде становити дохід орендодавця, з якого має бути сплачений податок. Якщо орендодавцем є фізична особа, то потрібно буде сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, якщо фізична особа-підприємець чи юридична особа - податок відповідно до обраної системи оподаткування.

У випадку, якщо оренда буде заниженою, держава недоотримає податок. Тому у абз. 2 пп. 170.1.2. пункту 170.1. ст. 170 Податкового кодексу України визначено, що при наданні в оренду об'єктів нерухомості об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Для приховування безоплатної оренди, часто використовують договір позики, як законодавчо передбачену альтернативу.

На відміну від договору найму (оренди), договір позики не має ознаки оплатності. У позику можуть передаватися не лише грошові кошти, а і речі,  у тому числі нежитлові приміщення. Позика може бути безпроцентною.

Договір позики нежитлового приміщення може бути укладений в простій письмовій формі. На відміну від договору найму (оренди), укладення договору позики нежитлового приміщення трьохрічний чи довший строк не вимагатиме нотаріального посвідчення такого договору.

З іншого боку, позика як така передбачає передачу коштів чи інших речей не у користування, як це часто сприймається, а у власність.

Відповідно до ч. 1 ст. 827 ЦК, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Форма договору позички нежитлового приміщення така ж сама, як і для договору оренди - проста письмова, а якщо договір укладається на трирічний чи довший строк, то нотаріальна.

Таким чином, договір позички підходить для оформлення відносин, за яких нежитлове приміщення передається у користування на безоплатній основі.

Варто пам'ятати, що юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю (ч. 2 ст. 829 ЦК України).

Окремий порядок визначений для державного і комунального майна, Закон України «Про оренду державного та комунального майна» Заборонупередавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку.

Отже, можемо дійти висновку, що механізм, який дозволяє передачу майна у безоплатне користування існує, але зловживати ним, прикриваючи безоплатну оренду не варто, адже несплата податків або ухилення від них тягне за собою юридичну відповідальність.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

2 147 просмотров0 комментариев
bottom of page