top of page

Будівництво двох садибних індивідуальних житлових будинків на одній земельній ділянці

Багатьох наших підписників цікавить питання будівництва двох житлових будинків на одній земельній ділянці. Давайте розглянемо можливість такої процедури більш детально.

 

ДБН Б.2.2-12:20193.56 Планування та забудова територій визначає, що садибний будинок (індивідуальний будинок) – це житловий будинок з присадибною ділянкою та господарськими спорудами, призначеними для одного домогосподарства.

Тотожне визначення міститься в Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, де будинок садибного типу –житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень.

Садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями (стаття 381 Цивільного кодексу України).

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в межах норм, встановлених статтею 121 Земельного кодексу України.

Як встановлено статтею 27 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», забудова присадибних, дачних, садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки (далі - будівельний паспорт), який визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 500 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.

У вищенаведених нормах законодавства, термін «житловий будинок»,  на відміну від «господарських будівель і споруд», вживається в однині, з чого слід зробити висновок, що будівництво двох і більше житлових будинків на одній присадибній земельній ділянці не допускається.

Отже, якщо ви хочете, щоб у вас було, наприклад, 2 житлових будинки на одній ділянці , то потрібно провести поділ земельної ділянки на дві частини, виготовити проектну документацію і присвоїти ще один кадастровий номер. Після цього можна розпочинати процедуру отримання будівельного паспорта та набуття права та виконання будівельних робіт. При цьому, не варто забувати про дотримання вимог будівельних норм.

Шановні учасники групи Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

356 просмотров0 комментариев
bottom of page