top of page

Як в умовах воєнного стану укласти договір купівлі-продажу об'єкта нерухомості

Виходячи з поточної ситуації, зумовленою вторгненням РФ на територію нашої держави та введенням в Україні воєнного стану, тимчасово не функціонують держ. реєстри.


Для гарантування безпеки даних та недопущення будь-яких несанкціонованих дій з інформацією реєстрів зі сторони ворога, робота реєстру речових прав зупинена певні юридичні дії з нерухомістю наразі не є доступними до вирішення політичної ситуації.


Проте, якщо мова йде про вторинний ринок можна укласти попередній договір купівлі-продажу, як закріплення попередніх домовленостей між сторонами.


Згідно норм ст. 635 ЦК України попередній договір повинен містити:


зобов’язання укласти у майбутньому Основний договір (за відсутності такої умови попередній договір втрачає сенс).


строк, протягом якого основний договір має бути укладеним (Закон встановлює чіткі строки лише для юр.осіб та/або ФОПів та згідно ст.182 ГК України становить не більше року, з моменту укладення попереднього договору). Якщо мова йде про укладення основного договору житлового будинку або ін.об’єкта нерухомості між фіз. особами, беручи до уваги існуючі умови рекомендую зазначити: «протягом місяця, з моменту закінчення воєнного стану».


істотні умови: предмет договору, ціна, інші умови на розсуд сторін.


Попередній та основний договір укладається в письмовій формі (ч. 1 ст. 657 ЦК України).


Попередній та основний договір мають бути нотаріально посвідчені.


Недотримання письмової форми та вимог нот.посвідчення має наслідком визнання договорів неукладеними.


Сторонами попереднього договору та основного договору мають бути одні й ті ж особи.


Попередній договір не вноситься до будь-якого реєстру, тому перевірити чи укладав власник нерухомого майна попередній дог. з інакшою особою не є можливим, відтак приділяйте особливу увагу питанню сплати коштів за попереднім дог.


Цивільний кодекс не передбачає сплати будь-яких коштів за попереднім договором. Якщо за попереднім договором передаються грошові кошти – укладається змішаний договір.



75 просмотров0 комментариев
bottom of page