top of page

Чи може ФОП працювати за кордоном?!

Обновлено: 14 июл. 2022 г.

Юрист Земельного Фонду України,

Ірина Назаренко

З настанням воєнних дій на території Україні багато підприємців вимушено переїхали зі своїх населених пунктів за кордон. Більшість з них намагаються відновити свою підприємницьку діяльність. Що потрібно врахувати таким ФОП, які хочуть продовжувати працювати на новому місці? Про це ми поговоримо в даній публікації.

Виникає багато питань у фізичних осіб, які виїхали за кордон і зареєстровані як ФОП:

· чи може ФОП продовжувати вести свою підприємницьку діяльність за кордоном?

· якщо так, то за яких умов?

· чи потрібно відкривати рахунки в банках країни, в якій такий ФОП перебуває?

· чи повинен ФОП сплачувати податки та подавати звітність?

· куди необхідно звітувати за отримані доходи?

Якщо, переїхавши за кордон, ФОП не подавав документів на припинення його реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності державному реєстратору, такий ФОП є діючий, відомості про нього залишаються в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Тому він може продовжувати вести свою підприємницьку діяльність. Виїзд за кордон і тимчасове проживання в іншій країні не змінює статусу та не припиняє прав і обов’язків ФОП. Саме тому на його діяльність продовжують розповсюджуватися дії всіх законів України. Але потрібно враховувати деякі нюанси, які залежать від виду та специфіки діяльності такого ФОП.

1. Дистанційна робота

ФОП, який тимчасово проживає за кордоном, може здійснювати свою підприємницьку діяльність на території України за умови, що вид діяльності ФОП дозволяє йому працювати дистанційно.

Якщо вид діяльності ФОП дозволяє йому здійснювати діяльність у будь-якому місці та продовжувати свою підприємницьку діяльність дистанційно, перебуваючи на території іншої держави (наприклад, надання різних послуг онлайн – програмування, репетиторство, бухгалтерські послуги, маркетингові, вивчення іноземних мов тощо), він може її продовжувати. Також можна продовжувати свою діяльність за умови, що наймані працівники за місцем реєстрації або знаходження торгових точок (пунктів надання послуг тощо) продовжують свою роботу в Україні.

Для дистанційної роботи умови здійснення такі самі, як і за місцем реєстрації в Україні.

Якщо ФОП працює дистанційно або з використанням найманих працівників на території України, то всі кошти, які будуть надходити на його рахунки ФОП, відкриті в українських банках, будуть його підприємницьким доходом з відповідним оподаткуванням за законами України (залежно від того, на якій системі оподаткування він перебуває). Адже така фізична особа зберігає статус резидента України, а її ФОП, відповідно, – статус суб’єкта господарювання, який зареєстрований в Україні.

Нагадаємо, що згідно з нормами ПКУ, фізична особа є резидентом України, якщо вона має місце проживання в Україні. У разі, якщо вона має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом за умови, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року. Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

2. Ведення бізнесу в країні перебування

Якщо види діяльності ФОП передбачають стаціонарне місце провадження господарської діяльності та безпосередній контакт з клієнтами або покупцями, які є резидентами тієї країни, в якій збирається відновити роботу ФОП, та проводити розрахунки з ними у валюті цієї країни, тоді йому доведеться ознайомитися з законодавством цієї держави, що регулює там підприємницьку діяльність, реєструвати свою діяльність з урахуванням цих правил (якщо закони такої країни взагалі дозволяють вести підприємницьку діяльність нерезидентам).

Для здійснення підприємницької діяльності в країні перебування обов’язково необхідно отримати статус, який дозволяє працювати (здійснювати підприємницьку діяльність), пройти необхідну реєстрацію і ознайомитись з законодавством, яке регулює таку діяльність.

Якщо ФОП реєструє свою діяльність в іноземній державі, йому необхідно відкривати рахунок у закордонному банку й здійснювати розрахунки згідно законодавства цієї країни.

3. Сплата податків

З діючого ФОП, який отримує доходи на рахунки, відкриті в Україні, не знімається загальний обов’язок сплачувати податки в державі реєстрації. Отже, з суми отриманих доходів необхідно сплачувати податки до бюджету України.

У разі, якщо ФОП отримує доходи в іноземній державі, то й податки він повинен сплачувати згідно з законодавством цієї країни.

Якщо у України з цією державою підписана угода про уникнення подвійного оподаткування, то ФОП необхідно буде отримати документи, які підтверджують розмір доходу і суму сплачених податків, щоб після повернення в Україну з цієї суми не сплачувати податки вже в бюджет України.

4. Звітність

Що стосується подання звітності, то подавати її необхідно у тій країні, в якій ФОП зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності, отримує дохід та сплачує податки.

Звітувати необхідно до податкової, де зареєстрований ФОП, з урахуванням особливостей, встановлених на період дії воєнного стану в Україні.

Нагадаємо, що змінами до ПКУ до закінчення бойових дій або скасування воєнного стану дозволено не сплачувати податки й подавати звітність, якщо відсутня така можливість. Сплатити їх та подати звітність необхідно буде протягом шести місяців після закінчення війни. Якщо така можливість є, то сплачувати податки та звітувати необхідно своєчасно згідно з нормами ПКУ в залежності від обраної системи оподаткування.

За доходи, отримані в іноземній державі, звітувати необхідно в цій країні згідно з вимогами її законодавства.

За підсумками звітного року в Україні необхідно буде подати декларацію про майновий стан та доходи, в якій поряд з доходами, отриманими в статусі фізичної особи, задекларувати доходи ФОП та отримані за кордоном. Якщо з країною підписана угода про уникнення подвійного оподаткування, довідка, яка підтверджує сплату податків за кордоном, дозволить фізичній особі в Україні не сплачувати з цієї суми податки.

Спеціалісти Земельного фонду можуть надати більш розгорнуті консультації з будь яких юридичних питань, як фізичним особам, так і юридичним особам. У разі потреби надати юридичний супровід щодо спірних правовідносин.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до наших адміністраторів групи написавши в особисті повідомлення.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт https://www.zemfond.net



145 просмотров0 комментариев
bottom of page