top of page

Трудові відносини під час війни

Обновлено: 14 июл. 2022 г.

Як оплачувати роботу працівників держустанов в умовах воєнного часу?


НАДС та Мінекономіки підготували роз’яснення щодо оплати праці працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, в умовах воєнного стану (Лист НАДС та Мінекономіки від 10.03.2022 № 4706-06/9551-03).


Як оплачувати роботу у штатному режимі або дистанційну?


Якщо працівники можуть виконувати завдання у штатному режимі або за межами робочого приміщення, адміністративної будівлі (дистанційно), оплату праці здійснюють в повному обсязі відповідно до законодавства. Порядок і підстави дистанційної роботи передбачено законодавством про працю та законодавством з питань державної служби.


Дистанційна робота — це така форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за своїм вибором, використовуючи інформаційно-комунікаційні технології (ст. 60-2 КЗпП). Дистанційну роботу можна запровадити наказом (розпорядженням). Держслужбовець з власної ініціативи і за згодою його безпосереднього керівника та керівника самостійного структурного підрозділу (за наявності) може виконувати завдання за посадою за межами адміністративної будівлі держоргану (п. 9 Типових правил внутрішнього службового розпорядку, затверджених наказом НАДС від 03.03.2016 № 50). Для цього він погоджує у письмовій формі, зокрема засобами телекомунікаційного зв’язку, перелік відповідних завдань та строки їх виконання з безпосереднім керівником та керівником самостійного структурного підрозділу (за наявності).


Як оплатити час простою?


КМУ, інші органи державної влади, ОМС здійснюють повноваження, надані їм Конституцією України, цим та іншими законами України (ч. 2 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII). Дію норм законодавства про працю поширюють на держслужбовців у частині відносин, не врегульованих Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.


Отже, у разі відсутності організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, оголошують простій для окремих працівників або структурних підрозділів відповідно до статті 34 КЗпП.


В такому випадку відповідно до статті 113 КЗпП керівники державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, мають право самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу). Таке право Уряд надав до припинення чи скасування воєнного стану в Україні та в межах фонду зарплати, передбаченого у кошторисі (постанова КМУ від 07.03.2022 № 221).


Фахівці нагадують, що працівники, які втратили роботу або можливість працювати, можуть оформити заявку на виплату 6500 грн від держави у дванадцяти областях та у місті Києві (постанова КМУ «Питання надання у 2022 році застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» від 04.03.2022 № 199).



31 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page