top of page

Спадкування часток Фермерського господарства

ПРАКТИКА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ СПАДКУВАННЯ ЧАСТОК ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ В КОРИСТУВАННІ ФГ

Спадкування часток Фермерського господарства - одна з найпоширеніших проблем з якою стикаються члени ФГ та спадкоємці засновників фермерського господарства.

Адже, майже всі Фермерські господарства в Україні створювались ще в кінці 90-х на початку 2000-х роках і з тих пір мало хто вносив зміни до Статуту ФГ, мало хто слідкував за чинним законодавством. І як наслідок, процедура спадкування часток ФГ майже неможлива без звернення без суду.

Основними причинами, через які виникають проблеми при спадкуванні часток ФГ є:

застарілий статут;

невідповідність положень статуту законодавству;

відсутній чіткий розподіл статутного (складеного) капіталу між його засновниками, членами;

відсутні чітко розписані процедури спадкування часток у статуті, процедура заміни спадкодавця спадкоємцем і т.д.;

відсутній порядок прийняття рішень у ФГ; відсутній порядок прийняття та виключення членів з ФГ;

відсутній порядок керівництва та прийняття рішень у разі смерті голови ФГ.

Отже, основною причиною є недосконалий Статут ФГ – основний документ, на підставі якого діє ФГ. І у випадку його недосконалості – виникають такі проблеми, як спадкування ФГ.

Тому, для запобігання проблем спадкування та управління ФГ у майбутньому, ми рекомендуємо всім Фермерським господарствам прийняти такий Статут, який буде відповідати нормам чинного законодавства, містити чіткий та деталізований порядок спадкування, прийняття рішень, управління, вступу та виключення членів, чіткий розподіл складеного капіталу між засновниками, членами.

У випадку, якщо вам потрібно вдосконалити ваш статут, ви завжди можете звернутись до фахівців Земельного фонду України, ми завжди готові допомогти у вирішенні ваших питань.

Як успадкувати частки ФГ, якщо присутні вищезазначені проблеми:

в будь-якому випадку, перш за все, спадкоємцям за місцем відкриття спадщини, треба надати заяву нотаріусу про прийняття спадщини у встановлений строк, тобто шість місяців;

зібрати відповідний перелік документів для прийняття спадщини (статут ФГ, свідоцтво про смерть, паспортні дані та РНОКПП спадкоємця, докази, які підтверджують місце відкриття спадщини і т.д.);

після сплину 6 місяців, звернутись з документами та заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину.

Але, нажаль, в разі відсутності чіткого розподілу часток статутного (складеного) капіталу між членами ФГ, в більшості випадків, нотаріуси виносять постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій. Адже не можливо виділити належну частину статутного (складеного) капіталу.

В такому разі спадкоємцям необхідно звертатись до суду з позовною заявою про визнання права засновника в порядку спадкування.

Як показує судова практика, суди в більшості випадків задовольняють такі позови.

Далі після позитивного рішення суду, ви можете успадкувати частку Фермерського господарства.

**Щодо спадкування земельних ділянок, які надані Фермерському господарству у користування.

**Як вже зазначалось вище, більшість фермерських господарств створювались в кінці 90-х на початку 2000-х років. Передумовою створення такого ФГ було надання голові-засновнику ФГ у постійне користування земельних ділянок.

Через це виникає багато питань, чи може успадковуватись така земля чи припиняється право користування після смерті голови-засновника ФГ?

Відразу надомо відповідь: право постійного користування земельною ділянкою надане голові-засновнику ФГ не може бути успадковане його спадкоємцями. Адже дана земельна ділянка надана саме для ведення фермерського господарства. А право користування не припиняється.

Відповідно до встановленої судової практики, у разі смерті громадянина - засновника фермерського господарства відповідні правомочності та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки, яка була надана засновнику саме для ведення фермерського господарства, зберігаються за цією юридичною особою до часу припинення діяльності фермерського господарства у встановленому порядку.

Тому, з часу державної реєстрації цього господарства воно повноважне зареєструвати за собою право постійного користування земельною ділянкою, яку раніше для ведення селянського (фермерського) господарства отримав його засновник.

Отже, відповідно до вищезазначеного, фермерське господарство має повне право здійснити реєстрацію права постійного користування за ФГ.

Тобто, у випадку, якщо до цього право користування не було зареєстровано за ФГ, після смерті голови-засновника ФГ, ви все одно зможете зареєструвати цю земельну ділянку за фермерським господарством.

Процедура реєстрації права постійного користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства за ФГ:

Першим кроком для реєстрації права постійного користування за ФГ є звернення ФГ до державного реєстратора із заявою про реєстрацію права користування.

До заяви слід додати такі документи:

державний акт щодо права постійного користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства, виданий фізичній особі для створення ФГ;

витяг з ДЗК по земельній ділянці;

рішення про створення ФГ;

статут ФГ;

документи, що підтверджують сплату податку ФГ за земельну ділянку;

довідки з органу місцевого самоврядування про те, що дана земельна ділянка рахується за ФГ;

витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань по ФГ.

Також ви можете звернутись до вашого місцевого реєстратора, спитавши точний перелік документів, який слід додати.

Після подачі заяви з іншими документами, державний реєстратор приймає їх, перевіряє та приймає одне з таких рішень:

  1. про реєстрацію. Все пройшло успішно, за ФГ зареєстровано право користування.

  2. зупинення розгляду заяви про реєстрацію. Вам потрібно буде в 30-денний строк виправити недоліки, на які вкаже реєстратор.

  3. відмову у проведенні реєстрації. У випадку відмови в реєстрації потрібно буде визнавати право користування за ФГ у судовому порядку.

Нажаль, як показує судова практика, реєстратори в більшості випадків відмовляють у проведенні реєстрації права користування, посилаючись на ЗУ “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, зазначаючи, що з поданих Фермерським господарством документів, зокрема державного акту на право постійного користування, неможливо встановити факт набуття господарством права постійного користування земельною ділянкою з відповідним кадастровим номером. Адже, коли дана земельна ділянка виділялась, кадастрових номерів ще не було.

Власникам\користувачам землі, засновникам та членам фермерських господарств які звернуться до нас за допомогою, спеціалісти Земельного фонду України підготують більш детальні консультації.



3 просмотра0 комментариев
bottom of page