top of page

🟢️Приватизація державного майна. Мета, об’єкти, суб’єкти приватизації.

Приватизація державного майна (далі - приватизація) - платне відчуження майна, що перебуває у державній власності, у тому числі разом із земельною ділянкою державної власності, на якій розташований об’єкт, що підлягає приватизації, на користь фіз. та юр. осіб, які можуть бути покупцями.


Мета приватизації державного майна:

-підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів для здійснення структурної перебудови національної економіки.

-залучення прямих інвестицій та інвесторів, як з України, так і з інших країн;

-залучення додаткових надходжень до бюджету як від продажу, так і від податкових надходжень від бізнесу;

-покращення показників роботи підприємств або якості користування майном через пошук ефективного власника.


Об’єкти приватизації поділяються на об’єкти малої приватизації та об’єкти великої приватизації.


До об’єктів малої приватизації належать не тільки державні підприємства та пакети акцій, але й об’єкти незавершеного будівництва та соціально-культурного призначення, окреме рухоме та нерухоме майно, вартість яких не вище 250 млн грн. Такі об’єкти продаються виключно через аукціони ProZorro, весь процес продажу відбувається публічно і відкрито для повного уникнення корупції.


До об’єктів великої приватизації належать об’єкти держ. або комун. власності (єдині майнові комплекси державних підприємств та пакети акцій (часток) суб’єктів господарювання, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі), вартість активів яких згідно з даними фін. звітності за останній звітний рік перевищує 250 млн. грн. Продаж таких об’єктів здійснюється із залученням радників, що готують об’єкт на приватизацію та шукають потенційних інвесторів для проведення аукціону. Зазвичай радниками стають великі консалтингові, аудиторські та інвестиційні компанії.


Об’єкти державної власності, що підлягають приватизації:

- підприємства (цехи, виробництва, дільниці, інші підрозділи) як єдині майнові комплекси, до складу яких входять усі види майна, призначені для їх діяльності, що визначені ЦК України, у тому числі разом із земельними ділянками державної власності, на яких вони розташовані (далі - єдиний майновий комплекс підприємства);

- об’єкти незавершеного будівництва та законсервовані об’єкти, у тому числі разом із земельними ділянками державної власності, на яких вони розташовані;

- окреме індивідуально визначене майно, у тому числі разом із земельними ділянками державної власності, на яких це майно розташовано;

- акції (частки, паї), що належать державі у статутному капіталі господарських товариств, інших господарських організацій та підприємств, заснованих на базі об’єднання майна різних форм власності;

- об’єкти соціально-культурного призначення, у тому числі разом із земельними ділянками державної власності, на яких вони розташовані, крім тих, що не підлягають приватизації.


Що не може бути приватизованим:

Підприємства, що забезпечують безпеку держави.

Підприємства, що є природними монополіями.

Підприємства, що мають важливе значення для суспільства або чиї послуги/товари не можуть виконуватися приватним бізнесом.


Суб’єкти приватизації:

- державні органи приватизації;

- місцеві ради, органи приватизації територіальних громад;

- покупці (фізичні та юр. особи).


Приватизація державного майна є актуальним питанням, яке в свою чергу потребує всебічного підходу та детального роз’яснення, відтак інформація, яку спеціалісти компанії «Земельний фонд України» для Вас підготували, буде поділена на розділи. В наступній публікації буде висвітлено тему "Процедура проведення приватизації державного майна". В разі виникнення додаткових питань, звертайтесь до спеціалістів компанії «Земельний фонд України», які нададуть Вам вичерпну інфориацію щодо приватизації даржавного майна.

Працюйте з професіоналами, слідкуйте за нашими публікаціями та новинами аби розвивати свій бізнес та бути в курсі новин.


НПА

1. Конституція України;

2. Закон України "Про приватизацію державного майна";

3. Закон України "Про публічні закупівлі".



1 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page