top of page

Особливості судового розгляду земельних питань під час війни

Обновлено: 12 июл. 2022 г.

З введенням режиму воєнного стану в Україні всі державні інститути, включаючи судові органи, працюють в особливому режимі. Частина судів України зараз призупинили свою діяльність через активні бойові дії та тимчасову окупацію. У той же час суди на територіях, звільнених з-під окупації, починають відновлювати свою роботу.

У багатьох з вас виникають такі питання:

- розгляд довоєнних земельних судових справ,

-до якого суду звертатися за захистом своїх прав, якщо територія тимчасово окупована,

- чи можу я звернутися до суду, щоб захистити свої права, в тому числі земельні.

Забігаючи наперед скажу: ваше право на судовий захист не може бути обмежене навіть в умовах воєнного стану! А про особливості судового розгляду земельних питань, які існують під час війни, ми зараз і поговоримо.

Нагадаю, що ВРУ були внесені зміни в ЗУ «Про судоустрій та статус суддів», а також Радою суддів України та Верховним Судом були прийняті відповідні рішення і рекомендації, що регулюють порядок роботи судових установ.


1. Режим роботи судів

У залежності від безпекової ситуації регіону, загальний стан роботи судів можна поділити на:

- Суди, які не можуть працювати через ведення бойових дій.

Однак припинення роботи конкретного суду не свідчить про припинення розгляду вашої справи. За новою редакцією ч. 7 ст. 147 ЗУ “Про судоустрій і статус суддів” у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду.

- Суди на територіях, на яких не ведуться бойові дії та які не є тимчасово окупованими.

В умовах війни суди самостійно визначають умови роботи, виходячи з реальної обстановки в регіоні. Тому перед візитом до суду рекомендуємо, попередньо ознайомитися з оголошеннями на офіційних сайтах судів про можливе перенесення судових засідань та тимчасового обмеження доступу до приміщень суду.

2. Категорії справ

Що стосується категорій справ, які зараз розглядають суди, то Рада суддів України рекомендує:

- справи, які не є невідкладними, розглядати лише за письмовою згодою учасників;

- зосередитись виключно на проведенні невідкладних судових розглядів;

- за можливості відкладати розгляд справ та враховувати при цьому об’єктивну неможливість прибуття учасників до судового засідання, в т.ч. через збройну агресію, а також виважено підходити до встановлення різного роду строків та продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

Здебільшого суди враховують ці рекомендації та розглядають справи, в тому числі земельні, коли присутні всі учасники справи (зокрема, у режимі відеоконференції) або коли відсутні учасники подали заяву про розгляд справи за їх відсутності.

У разі неможливості участі в судовому засіданні рекомендується подавати до суду клопотання про:


1) відкладення розгляду справи та розгляд справи за участі представника;


2) альтернативно: участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.


3. Формат судових засідань

Ще однією особливістю судового розгляду зараз є активне застосування дистанційних засідань в режимі відеоконференції. Зокрема Рада суддів України рекомендує розглядати справи у форматі відеоконференції, а суддям та працівникам апарату судів здійснювати свої повноваження дистанційно, а за неможливості подавати заяви про відпустку за власний рахунок.

4. Процесуальні строки

1) Воєнний стан не впливає на перебіг процесуальних строків у справі.

Незалежно від того, чи строк на вчинення процесуальної дії розпочався до або після 24.02.2022 року, встановлений судом або законом строк не зупиняється і продовжує свій перебіг після впровадження воєнного стану.

2) Воєнний стан може бути поважною причиною для поновлення або продовження процесуального строку.

Судам рекомендовано виважено підходити до питань, пов'язаних з поверненням процесуальних документів, залишенням їх без руху, встановленням процесуальних строків та, по можливості, продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

Звертаю увагу, що ви можете подати позов під час війни, але з дотриманням правил територіальної підсудності. Документи можна направити електронною поштою з дотриманням вимог щодо підписання документів за допомогою ЕЦП або з використанням підсистеми «Електронний суд».

Висновок

Суди діють, виходячи з ситуації в конкретному населеному пункті та регіоні, адаптуючись до викликів сьогодення, оскільки безпека та збереження життя і здоров’я учасників процесу і працівників судової установи є пріоритетними.

Якщо у вас залишилися питання чи є потреба у більш грунтовній консультації - звертайтеся!

Все буде Україна



30 просмотров1 комментарий
bottom of page