top of page

Особливості оренди невитребуваних земельних паїв під час дії воєнного стану

Обновлено: 13 июл. 2022 г.

До 1 січня 2019 року районні державні адміністрації мали повноваження передавати в оренду нерозподілені земельні ділянки/невитребувані паї. Пізніше, були прийняті відповідні зміни в законодавстві і таке право стало тільки** виключно сільські, селищні, міські ради (ст.13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власниками земельних ділянок (паїв)»**: «Передавати в оренду нерозподілені земельні ділянки/невитребувані паї мають право виключно сільські, селищні, міські ради, на території яких розташована така земля»)

Нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки.

До нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) відносяться:

земельні частки (паї), на які громадяни, які мають право на земельну частку, не отримали сертифікатів чи іншим чином не заявили свої права на земельну частку;

земельні частки, на які вже сертифікат отриманий, але власник сертифікату не розпорядився ним належним чином (не подана заява про виділення в натурі для передачі в оренду чи для сумісного обробітку);

земельні частки, власники яких померли, їх спадкоємці не прийняли спадщини, а термін дії договору оренди закінчився чи договір не був укладений.

Строк дії договору оренди нерозподіленої земельної ділянки/невитребуваного паю обмежується днем реєстрації державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

При цьому, такий договір оренди припиняється в день державної реєстрації права власності на земельну ділянку, будь-яких договорів (додаткових угод) про його припинення складати не потрібно. Державна реєстрація припинення права оренди проводиться без подання відповідної заяви заявниками одночасно з державною реєстрацією права власності на відповідну земельну ділянку

У відповідності до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», до 2025 року громадянам надане право витребувати такі паї – тобто завершувати реалізацію свого права, яке виникло раніше. У разі не витребування потенційними власниками відповідного майна у встановлений законом строк (тобто до 01.01.2025 р.) ці земельні частки (паї) перейдуть до комунальної власності після проходження процедури визнання майна безхазяйним.

Отже, сільські, селищні, міські ради зможуть розпоряджатися такими земельними ділянками після визнання їх безхазяйними, проте можуть передавати в оренду, після закінчення дії попереднього договору оренди та до моменту витребування паю його власником.

7 квітня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» № 2145-IX. З цього моменту, регулювання земельних відносин на час воєнного стану набуло певних особливостей.

Так, якщо до набрання чинності Законом № 2145-IX сплив строк укладеного договору оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію чи земельного сервітуту щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, то такий договір вважається автоматично поновленим на один рік без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Слід зауважити, що це положення стосується в тому числі: невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок.

Таким чином, на договір оренди **невитребуваних паїв розповсюджуються загальні норми оренди земельних ділянок і Законом **№ 2145-IX, не передбачено право на дострокове припинення такого договору як « ведення правового режиму воєнного стану».

І на останок закликаємо Вас, що у разі виникнення спірних ситуацій з приводу припинення права оренди невитребуваних паїв в умовах воєнного стану не з підстав зазначених вище, діяти розсудливо, адже у подібних випадках рішення є, оскільки така передача невитребуваних паїв є незаконною та повинно бути оскаржено у судовому порядку задля відновлення своїх прав на користування.

Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів.

ЦЕ НАШ ПРІОРИТЕТ.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того,щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин.

Власникам землі, які звертаються до нас за допомогою, наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до мене, написавши в особисті повідомлення або зателефонувати нам за номером (067) 405 69 55

Наш сайт: www.zemfond.net

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!



319 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page