top of page

Викуп земельних ділянок фермерського господарства!!!

До фахівців ГО Земельний фонд України, з моменту відкриття ринку землі, неодноразово звертаються засновники, спадкоємці фермерських господарств з питання отримання у власність земельних ділянок наданих для ведення фермерського господарства.

Дехто питає, що робити, коли здійснено розпаювання фермерського господарства, а залишок землі передано у оренду?

Так до 2003 року до моменту прийняття Закону України N 973-IV від 19.06.2003 «Про фермерске господарство» дана діяльність регулювалася Законом України 2009-XII від 20.12.1991 «Про селянське (фермерське) господарство».

Право на створення селянського (фермерського) господарства та умови надання земельних ділянок для його ведення регулювалось ст. 4 Законом України 2009-XII від 20.12.1991 «Про селянське (фермерське) господарство».

Земельні ділянки громадянам України для ведення селянського (фермерського) господарства передавалися у приватну власність, на умовах оренди, а також у постійне користування.

На сьогоднішній день існує два шляхи отримання земельних ділянок у власність.

Стаття 13 «Про фермерське господарство» передбачає, що члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю).

Членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Земельні ділянки, на яких розташовані житлові будинки, господарські будівлі та споруди фермерського господарства, передаються безоплатно у приватну власність у рахунок земельної частки (паю).

Дія частин першої та другої цієї статті не поширюється на громадян, які раніше набули права на земельну частку (пай).

Другий шлях відкрився після внесення змін до діючого законодавства, яким відкрився ринок землі.

Так, до Земельного кодексу України було доповнено пункт 6-1 розділу X Перехідні положення, яким передбачено, можливість вкупу земельних ділянок на пільгових умовах.

Про які земельні ділянки йде мова?

Про земельні ділянки надані громадянам України, яким належить:

  • право постійного користування;

  • право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства,;

  • орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року.

Отже громадяни отримали право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів.

У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу.

Право викупу також належить громадянам України - спадкоємцям громадян, яким належало право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства (крім випадків, коли такі земельні ділянки були передані у власність чи користування фізичним або юридичним особам). Якщо таких спадкоємців декілька, земельна ділянка придбавається ними у спільну часткову власність, де частки кожного із спадкоємців у праві власності є рівними.

Що необхідно для викупу земельної ділянки?

Перш за все необхідно привести документи на право на землю у відповідність до діючого законодавства України на цей час, присвоїти кадастровий номер ділянці, здійснити державну реєстрацію.

Звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування про викуп земельної ділянки До ради відповідної територіальної громади треба подати такі документи:

  1. документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці (у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд);

  2. копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина – копія документа, що посвідчує особу;

  3. копія свідоцтва про реєстрацію постійного представництва з правом ведення господарської діяльності на території України – для юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства іноземної держави;

  4. заява про викуп земельної ділянки. Викупна ціна визначатиметься за даними нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, що підтверджується витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку ділянки

Після отримання позитивного рішення відповідної ради, готується проект договору про викуп земельної ділянки.

Цей договір підписується сторонами та посвідчується нотаріусом.

Після сплати першого платежу за земельну ділянку, нотаріус реєструє право власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав і Ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

Земельний фонд України бажає всім гарного настрою та міцного здоров’я!



150 просмотров0 комментариев
bottom of page