top of page

Автоматичне поновлення договорів оренди в умовах воєнного стану, або як говорить один клієнт: "Без м

Обновлено: 13 июл. 2022 г.

Шановні учасники нашої спільноти! У продовження тематики земельних відносини в умовах воєнного стану, хотілося б торкнутись ще одного цікавого аспекту пов’язаного з орендними відносинами, адже питання так званого «автоматичного» поновлення договорів на один рік без волевиявлення сторін викликало певний резонанс у суспільстві.

Підпункт 1, пункту 27, розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України виписана наступним чином:

  1. вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

а) державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування;

б) приватної власності;

Таким чином, законодавець фактично обмежив право приватної власності громадян України в частині можливості вільного розпорядження власним майном.

Це означає, ті громадяни, в яких закінчується договір оренди земельної ділянки в період з 07 квітня 2022 року (набуття чинності відповідних змін до законодавства) і до закінчення воєнного стану, не мають можливості передати ділянку іншому орендареві в користування, або самостійно розпочати обробіток власної землі, договір оренди на яку закінчився.

Аналогічна ситуація з землями державної та комунальної власності.

Цікавим є той факт, що станом на сьогодні реєстратори речових прав працюють абсолютно в традиційному режимі і можуть реєструвати договори оренди та додаткові угоди до них, отже логіка зазначеної заборони для громадян в частині такої «автоматизації» орендних відносин на наш погляд просто відсутня.

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт https://www.zemfond.net



Недавние посты

Смотреть все
bottom of page