top of page

Законодавча колізія невитребуваних паїв

Законодавча колізія невитребуваних паїв….

Шановні учасники нашої спільноти, нещодавно декілька наших підписників звернулись з проханням надати роз’яснення щодо безоплатної приватизації земельної ділянки в умовах воєнного стану. На перший погляд питання достатньо вивчене та повністю зрозуміле і відповідь на нього також проста – закінчиться війна і після повернення до звичайного режиму кожен зможе реалізувати своє, законом передбачене право.

Проте мова в даному випадку йде не про «традиційну» приватизацію, а про право на земельну частку (пай) для працівників колишніх сільськогосподарських підприємств та осіб що успадкували таке право (сертифікат про право на земельну частку (пай).

З самого початку варто зазначити, що питання в повній мірі врегульоване Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» (далі – Закону), проте враховуючи зміни внесені до Земельного кодексу України у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану, фактично заблокували функціонування зазначеного Закону.


Відповідно до статті 1 Закону, право на земельну частку (пай) мають:

• колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку;

• громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом;

• громадяни та юридичні особи України, які відповідно до законодавства України набули право на земельну частку (пай);

• громадяни України, евакуйовані із зони відчуження, відселені із зони безумовного (обов'язкового) або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадяни України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які проживають у сільській місцевості.

 

Також, Законом зафіксовано, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Тобто втрачає це право назавжди і земельна ділянка переходить у власність громади на території якої знаходиться невитребуваний пай.

Після внесення змін до Земельного кодексу України, які набули чинності 07 квітня 2022 року підпунктом 5, пункту 27, розділу Х «Перехідні положення» встановлено, що під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.


Таким чином, період протягом якого громадянин може витребувати свій пай добігає завершення, а можливості реалізувати таке право до припинення воєнного стану заблоковано положеннями Земельного кодексу України

Враховуючи, що воєнний стан на разі продовжено до 21 листопада 2022 року, а механізм виділення в натурі (на місцевості) земельної частки (паю) потребує розроблення документації із землеустрою з подальшим внесенням відомостей до Державного земельного кадастру та затвердженням.

Навіть при умові, що після 21 листопада 2022 року наша країна повернеться до мирного життя, «встигнути» витребувати свій пай громадянину протягом наступних декількох місяців буде не просто.

 

Отже, вирішити питання можливо лише шляхом внесення змін або до Земельного кодексу України і «розблокувати» право громадян на безоплатне отримання земельної ділянки (на територіях де не ведуться бойові дії та не є тимчасово окупованими) або внести зміни до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» в частині терміну, до якого громадяни можуть реалізувати своє право на земельну частку (пай).

 

Шановні учасники групи #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

 

987 просмотров0 комментариев
bottom of page