top of page

Які недоліки приховує проект Закону №7636?

 7 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу законопроект №7636 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель".

 Цей законопроект покликаний  відновити систему оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка існувала до запровадження воєнного стану. Крім того, норми  документа спрямовані на підвищення ефективності державної політики у сфері охорони земель, в тому числі удосконалення обліку кількості та якості земель.

      Однак більш детальне ознайомлення з текстом законопроекту вказує на його певні недоліки.

     Що може змінитися?

1. Скасування автоматичної пролонгації договорів оренди суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту.

 

Договори, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, вважаються поновленими на один рік без внесення відомостей до ДРРП до набрання чинності Законом України№7636. 

 

По-перше, така зміна призводить до фактичного припинення дії цього підпункту, а в умовах воєнного стануне можна виключити виникнення ситуації, коли функціонування ДЗК та ДРРП буде знову призупинене на усій території України.

По-друге, законопроектом не передбачається врегулювання відносин, що склалися до набрання чинностіцим законопроектом вже як законом, тому може виникнути закономірне питання: як бути орендодавцям та орендарям, які спланували посівну на наступний маркетинговий рік?

 

2.  Дозволити в умовах воєнного стану безоплатну приватизацію земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності, і земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності ЗКУ.

 

Безоплатна приватизація інших земельних ділянок буде залишатися під забороною, тому запровадження такого виключення для обмеженої категорії осіб в умовах воєнного часу виглядає необґрунтованим.

      3.  Відновити проведення земельних торгів з передачі у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності.

           Земельні торги – конкурентний спосіб забезпечення відкритості питання передачі землі в оренду, але зараз частина громадян України захищає свою землю, частина знаходиться на тимчасово-окупованих територіях, що може призвести до нерівних умов між громадянами.

4. Орендар земельної ділянки, переданої в порядку спрощеної процедури (пп. 8 п. 27 Х розділу ЗКУ), колифункціонування ДЗК було призупинено, зобов'язанийподати заяву про державну реєстрацію права оренди протягом двох місяців з дня відновлення функціонування ДЗК.

       У разі якщо протягом трьох місяців з дня відновлення функціонування ДЗК право оренди не зареєстровано, договір оренди вважається припиненим.

       Однак положення у частині припинення договору оренди не з вини орендодавця погіршує становище орендаря, ставлячи в залежність існування договірних відносин не тільки від дій орендаря, але й від дій посадових осіб.

     Крім того, законопроектом передбачається:

- врегулювання питання внесення до ДЗК відомостей про якісні характеристики угідь, заходи щодо охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель на підставі документації із землеустрою в галузі охорони земель;

- громадяни та юридичні особи, які одержали право постійного користування земельними ділянками державної та комунальної власності, але відповідно до ЗКУ не можуть бути суб'єктами такого права, можуть викупити такі земельні ділянки із розстроченням платежу.

      Однак, найцікавіше те, що до другого читання законопроект №7636 було доповнено новими положеннями всупереч вимогам ч.1 ст.116 Регламенту Верховної Ради України.

  Відповідно до зауважень Головного юридичного управління від 05 жовтня 2022 року, текст поданого на розгляд законопроекту концептуально відрізняється від тексту, прийнятого парламентом за основу, а назва законопроекту навіть у прийнятій за основу редакції не відповідала і на тепер не відповідає його змісту.

      Зокрема, автори законопроекту пропонують ліквідувати інститут відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, внаслідок чого не підлягатимуть відшкодування втрати:

- сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), як основного засобу виробництва в сільському господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов’язаних із сільськогосподарським виробництвом, а також внаслідок використання для будівництва, розміщення і експлуатації об’єктів нафтогазовидобування, облаштування родовищ та надрокористування;

Така запропонована законодавча ініціатива може призвести до масових явищ зміни цільового призначення земель сільськогосподарського призначення з переведенням їх до іншої категорії земель з наступною їх забудовою, розміщення і експлуатації об’єктів нафтогазовидобування, облаштування родовищ та надрокористування, а відтак до їх зменшення у складі земельного фонду України.

Таким чином, деякі положення законопроекту №7636мають перелічені недоліки та досі вносяться зміни, які взагалі не відображені в тесті законопроекту. Під час дії воєнного стану особливо важливо відповідальноставитися до розробки та прийняття такого роду законів. Такі закони повинні полегшувати життя громадян, а не створювати передумови використання таких законів не на їх користь.

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

• Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

329 просмотров0 комментариев
bottom of page