top of page

Чи працює "довоєнна" процедура поновлення договорів оренди?

Щодо вже укладених до війни договорів оренди земельних ділянок іншого, ніж сільгосппризначення, то тут нововведень немає: діє звичайна процедура поновлення договорів оренди. Та чи можна її реалізувати на сьогодні?

Нагадаю коротко процедуру поновлення договорів оренди землі, залежно від дати укладення договору.

Автоматичне поновлення "нових" договорів

З 16.07.2020 року діє так званий "автоматичний" порядок поновлення договорів оренди землі.

Основна ідея: договір поновлюється автоматично в разі відсутності заяви однієї зі сторін про виключення з ДРРП відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору не вимагається.

Умови застосування:

- новела стосується нових договорів, укладених після 16.07.2020 року;

- у такому договорі оренди є умова про автоматичне поновлення договору;

- відсутня заява однієї зі сторін про виключення з ДРРП відомостей про поновлення договору до дати закінчення дії такого договору

- після настання дати закінчення дії договору державна реєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Важливо!

До повного відновлення функціонування ДРРП реалізація такої процедури видається проблематичною у тих регіонах, де обмежений доступ до реєстрів, проте якщо строк дії вашого договору оренди (укладеного після 16.07.2020 р.) сплив після 24 лютого 2022 року, то радимо до відновлення роботи ДРРП письмово погодити з орендодавцем поновлення такого договору для запобігання втрати у майбутньому такого права.

Поновлення договорів оренди, укладених до 16.07.2020 року

Основна ідея: поновлення договору оренди здійснюється на підставі законодавства, що діяло на час його укладення.

Умови застосування:

- орендар належно виконує свої обов'язки за договором, зокрема, щодо сплати орендної плати, цільового використання земельної ділянки тощо;

Законом № 2120-ІХ встановлено "податкові канікули" щодо сплати орендної плати за землі державної/комунальної власності, що розташовуються на територіях, де ведуться бойові дії та на тимчасово окупованих територіях.

- наявне письмове повідомлення орендаря про поновлення договору оренди, подане у строк, передбачений в договорі (зазвичай за 1-3 місяці);

- до листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додав проект додаткової угоди;

- орендодавець протягом місяця не повідомив орендаря про наявність заперечень та своє рішення.

Навіть в умовах воєнного часу та відсутності повного доступу до основних державних реєстрів, радимо орендарям за можливості реалізувати законодавчу процедуру поновлення договорів оренди землі, не чекаючи закінчення війни.

Якщо у вас є змога підготувати такий пакет документів в електронному вигляді, замість завірених паперових примірників, то ви можете скористатися кваліфікованим електронним підписом та надіслати пакет документів поштою з рекомендованим повідомленням про вручення чи електронною поштою орендодавцю.

Навіть у випадку відсутності всіх необхідних документів, подання листа-повідомлення з проєктом додаткової угоди та письмовим поясненням щодо неможливості в умовах війни надати весь пакет - спрацює на вас після відновлення функціонування офіційних реєстрів та роботи уповноважених органів на всіх територіях України.

Підсумовуючи, навіть в умовах війни орендні земельні відносини тривають, та держава зацікавлена в їх продовженні та прийнятті рішень щодо забезпечення подальшої діяльності бізнесу задля підтримання економіки країни.


Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів. Це наш пріоритет.


Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.


Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

• Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

bottom of page