top of page

Як оформити у спадщину земельний пай?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Одним із видів спадкування нерухомості є земельний пай, порядок оформлення спадкових прав на який заслуговує особливої уваги. Особливість цього спадку у тому, що паї роздавали понад 25 років тому, і таке право на користування землею часто не підкріплено документами. А, як ви можете здогадатися, відсутність документів на землю неабияк ускладнює саму процедуру спадкування.


Спочатку давайте розберемося що ж таке земельний пай?

Це поняття прийшло до нас із 1995 року, коли в Україні на державному рівні затвердили процедуру паювання. Пай – це умовно виділена членові колективної сільськогосподарської організації земельна частка.


Тобто пай – це закріплена за певною людиною земля, але не виділена в натурі. Головний документ, який підтверджує право на земельний пай, – це сертифікат.


Також право людини на пай можуть засвідчувати такі документи:

  • свідоцтво про право на спадщину;

  • договір купівлі-продажу, дарування чи міни, до якого додається сертифікат на право на пай;

  • судове рішення, яким визнається право на пай;

  • трудова книжка члена колективної організації;

  • нотаріально завірена виписка з трудової книжки члена сільськогосподарського підприємства.


Тепер повернемося до головного питання - як вступити у спадок на пай? Спадкування земельного паю, як і іншого майна, відбувається на підставі заповіту або закону. Якщо спадкодавець не склав заповіту, то спадкоємці отримують право на спадкування на підставі закону – відповідно до визначених у Цивільному кодексі України черг.


Щоб оформити пай у спадок, треба звернутися до нотаріуса і повідомити про те, що Ви маєте намір прийняти спадщину. Обов’язкова умова – не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця навідайтеся до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. Місце відкриття спадщини – населений пункт, де був зареєстрований спадкодавець на час смерті. Для відкриття спадкової справи надайте нотаріусу оригінал свідоцтва про смерть людини, яка залишила спадок.


Для підтвердження наявності прав на земельний пай спадкоємці повинні подати нотаріусу такі документи:

  • Державний акт на право власності на землю або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Даний документ засвідчує право власності спадкодавця на землю, яка вже сформована у ділянку, із закріпленням її меж та присвоєнням кадастрового номера або -Сертифікат на право на земельну частку (пай) Такий документ підтверджує наявність у спадкодавця права на виділення земельної ділянки. Сертифікат є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та реєстрації права власності. Якщо документи на земельний пай не збереглися, це ускладнює процедуру спадкування. Адже потрібно довести, що у спадкодавця було право на частину колективної землі.


З комплексного аналізу земельного законодавства України слідує, що право на земельну частку (пай) особа набуває за наявності трьох умов:

  • перебування в членах колективного сільськогосподарського підприємства

  • отримання цим підприємством державного акту на право колективної власності на землю

  • включення особи до списку, доданого до цього акту.


Як свідчить актуальна судова практика, зазначені умови можуть підтверджуватися, зокрема:

  1. витягами з Книг реєстрації сертифікатів на земельні частки (паї), із зазначенням реквізитів виданого сертифікату, які надаються територіальними органами Держгеокадастру;

  2. витягами з Книг записів реєстрації державних актів на право власності на землю;

  3. довідками від сільських, селищних рад із зазначенням відомостей про земельні ділянки, які обліковуються за спадкодавцем.


Після отримання позитивного рішення суду спадкоємець зможе завершити процедуру оформлення спадщини, отримати свідоцтво про право на спадщину і в подальшому – завершити процедуру виділення земельної ділянки та реєстрації права власності на земельну ділянку.


Висновки: Таким чином, щоб оформити спадщину на пай, потрібно не пізніше півроку з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса із клопотанням про прийняття земельної частки у спадок. Нотаріусу потрібно надати документи, які підтверджують те, що у померлого було право на користування паєм. Якщо документи на пай було втрачено, їх неодмінно треба відновити – отримати копію державного акта на пай у Держгеокадастрі. Якщо втрачено сертифікат на пай, спадкоємцеві слід звертатися до суду.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

bottom of page