top of page

Військовий облік жінок

Зміни до Закону України «Про військовий обов’язок», яким передбачався військовий облік жінок були внесені ще 30 березня 2021 року.

У документі вказано три умови для взяття жінок на облік військовозобов’язаних:

  1. мати спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України;

  2. бути придатним до проходження військової служби за станом здоров’я;

  3. бути придатним за віком (18-60 років).

Раніше до споріднених спеціальностей належали медичні, зв’язківці, картографи, метрологи та фахівці з обчислювальної техніки, але 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України розширило Перелік професій та спеціальностей, яким передбачає взяття жінок на облік як військовозобов’язаних.

Алгоритм обліку жінок нічим не буде відрізнятися від уже наявного порядку для військовозобов’язаних чоловіків.

Для взяття на облік потрібно прибути для реєстрації з усіма документами (дипломи, свідоцтва про шлюб та народження дітей тощо) для реєстрації у своєму територіальному управлінні (військкоматі).

Працівники управління встановлять, чи може жінка стати військовозобов’язаною за віком, фахом, та спрямовують на медкомісію, у випадку позитивної відповіді – повідомлять код спорідненої військової спеціальності.

Взяття на облік жінок має початися з 1 жовтня 2022 року. Це буде означати, що жінка стає військовозобов’язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначили в наказі Міноборони від 11.10.2021 № 313.

Варто зазначити, що взяття на облік не тотожне призову на військову службу. Наразі мобілізація жінок можлива лише за їхньої згоди.



9 просмотров0 комментариев
bottom of page