top of page

Невірний коефіцієнт у витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки – чия відповідальність?

Як відомо, формування витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки здійснюється через програмний комплекс "Нормативна грошова оцінка земель" в автоматизованому режимі. У витягу міститься інформація про застосування того чи іншого коефіцієнту до відповідної земельної ділянки, які формують її нормативно грошову оцінку. Але на практиці виникають ситуації, коли зазначений у витягу розмір коефіцієнтів не відповідає вимогам законодавства.

Хто за це несе відповідальність?

Судова практика

Правова позиція КАС у складі Верховного Суду згідно з Постановою від 11 січня 2022 року у справі № 820/105/16 чітко надає відповідь на це питання.

Суть справи: ТОВ звернулося з позовом до управління державного земельного агентства, управління Держгеокадастру, за участю третьої особи – міської рада, про визнання протиправними дії Управління державного земельного агентства при складанні витягу з технічної документації земельної ділянки та його скасування.

Зазначені позовні вимоги пов'язані з тим, що установлені в витязі розміри локальних коефіцієнтів Км3 не узгоджувалися з вимогами законодавства.

Доводи відповідача та третьої особи ґрунтувалися на тому, що розрахунок значення коефіцієнтів Км3 (локальні фактори) при наданні витягу здійснюється із застосуванням програмного комплексу "нормативна грошова оцінка земель" в автоматизованому режимі, а тому територіальний орган Держземагентства не розраховує в ручному режимі та не впливає на значення вказаного коефіцієнту.

Правова позиція суду полягає в тому, що згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З аналізу зазначеної норми Основного Закону України вбачається, що діяльність органів держаної влади, до яких за своїм правовим статусом належать й відповідачі, здійснюється у відповідності до спеціально-дозвільного типу правового регулювання, яке побудовано на основі принципу "заборонено все, крім дозволеного законом". Застосування такого принципу забезпечує введення владних функцій у законні рамки і тим самим істотно обмежує можливі зловживання з боку держави та її органів, органів місцевого самоврядування.

Таким чином, управління державного земельного агентства, формуючи витяг з технічної документації земельної ділянки, зобов'язане було перевірити правомірність та обґрунтованість вказаних в ньому даних, які впливають на вартість грошової оцінки земельної ділянки.

Формування витягу в автоматичному режимі не може бути підставою для встановлення в ньому розмірів коефіцієнтів, які не відповідають вимогам чинного законодавства.

Аналогічна правова позиція висловлена КАС у складі Верховного Суду в Постанові від 19.03.2021 у справі N 820/456/17



179 просмотров0 комментариев
bottom of page