top of page

Передача в оренду земельних ділянок під полезахисними лісосмугами в умовах воєнного стану

Шановні учасники нашої спільноти! Нажаль, в умовах воєнного стану майже кожен громадянин нашої держави, який працює на землі, зіштовхується з цілою низкою проблемних питань, пов’язаних із земельними відносинами.

У своїх публікаціях ми висвітлюємо основні аспекти та специфіку чинного законодавства України, щодо врегулювання питань, пов’язаних з володінням, розпорядженням та користуванням землею.

Сьогодні ми поговоримо про особливості передачі в оренду земельних ділянок під полезахисними лісосмугами в умовах дії воєнного стану, адже цей вид землекористування є досить специфічним.

З самого початку варто зазначити, що відповідно до статті 22 Земельного кодексу України, земельні ділянки під полезахисними лісосмугами – є землями сільськогосподарського призначення та відносяться до не сільськогосподарських угідь.

До введення воєнного стану в нашій державі, передача в оренду зазначених земельних ділянок здійснювалась на типових умовах оренди землі, єдиною особливістю було те, що громади передавали ці землі без проведення земельних торгів (аукціону).

Після введення воєнного стану і на період його дії, особливості земельних відносин визначають пункти 27 та 28 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Таким чином, передача в оренду земельних ділянок під полезахисними лісосмугами органами місцевого самоврядування, можлива виключно на умовах визначених для особливого періоду і включає в себе такі пункти:

  1. земельні ділянки передаються виключно для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

  2. строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності встановлюється до одного року

  3. розмір орендної плати не може перевищувати 8 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що визначається від середньої нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;

  4. орендар земельної ділянки не має права на:

  • компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки;

  • поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря;

  • передачу земельної ділянки в суборенду;

  • встановлення земельного сервітуту;

  • зміну угідь земельної ділянки;

  • будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд);

  • закладення на земельній ділянці багаторічних насаджень;

  • переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки у разі її продажу;

  • відчуження, передачу в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою;

  • поділ земельної ділянки, об’єднання її з іншою земельною ділянкою;

  • використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об’єктів, а також інших корисних властивостей землі;

  • зміну цільового призначення земельної ділянки;

  1. договір оренди земельної ділянки укладається лише в електронній формі, та засвідчується кваліфікованими електронними підписами орендаря і орендодавця;

  2. передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення земельних торгів.

Окремо варто зазначити, що у зв’язку з тим , що часто ці земельні ділянки не мають кадастрового номеру і їх необхідно попередньо формувати без внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру (державної реєстрації) та присвоєння їй кадастрового номера, на підставі технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель, яка розробляється за рішенням органу, уповноваженого передавати земельну ділянку в оренду, та затверджується таким органом.

Шановні учасники спільноти #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.



307 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page