top of page

Порушення добросусідства: як захистити свої права?

Суперечки між сусідами земельних ділянок - досить розповсюджене явище, яке часто пов’язано з необізнаністю сторін зі своїм обов'язком дотримуватися добросусідських відносин.

Що таке "добросусідство"?

Зміст добросусідства розкривається у ст. 103 Земельного кодексу України та полягає в тому, що сусіди повинні обирати такі способи використання земельних ділянок, при яких власники суміжних ділянок зазнають найменше незручностей.

Сусіди зобов'язані здійснювати будь-яку дозволену діяльність на своїх ділянках, не порушуючи права на землю один одного, та використовувати ділянки із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель (обмін земельних ділянок, раціональна організація територій, дотримання сівозмін, встановлення, зберігання межових знаків тощо).

До прикладів "незручностей", які може завдати сусід, відносять:

  • втрату можливості власником або землекористувачем вирощувати сільськогосподарську продукцію через зведення споруд, які перешкоджають доступу сонячного світла;

  • зелені насадження, які ростуть на сусідній земельній ділянці або ж на межі земельних ділянок та затіняють ділянку, заважають вирощуванню городини;

  • неприємні запахи, які виникають внаслідок господарської або іншої діяльності та поширюються на сусідні земельні ділянки;

  • спалювання листя, сміття, яке призводить до задимлення та забруднення повітря на сусідній ділянці;

  • шумове забруднення тощо.

Як захистити свої права?

1. Добровільний порядок.

Для усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, Ви можете звернутися до сусіда в усній чи письмовій формі з проханням про припинення неправомірних дій.

Також слід звернути увагу, що у випадку проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням.

Можливість відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, може бути реалізована виключно у випадках, якщо таке проникнення заважає цільовому використанню земельної ділянки (наприклад, гілки дерев затіняють земельну ділянку внаслідок чого неможливо здійснювати вирощування сільськогосподарської продукції на земельній ділянці сільськогосподарського призначення). Необхідно мати на увазі, що відрізати корені дерев та кущів можна лише на власній земельній ділянці, без проникнення на сусідню земельну ділянку.

2. Позасудовий порядок

Для цього необхідно звернутися у відповідну сільську, селищну, міську раду із заявою. Подана заява розглядається у тижневий строк з дня подання, за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. За наслідками розгляду спору приймається рішення, виконання якого здійснюється органом, який прийняв це рішення.

3. Судовий порядок

Ви можете захистити свої права шляхом подання позову до суду. Однак, необхідно зібрати докази порушення вашого права. В залежності від видів порушення, доказами будуть акти перевірок, висновки експертів, показання свідків тощо

Друзі, фахівці Земельного фонду України допоможуть захистити Ваші права на земельну ділянку, в тому числі, від недобросовісних сусідів та надати більш розгорнуту консультацію. Звертайтеся в особисті повідомлення та долучайтеся до нас у соціальних мережах:



1 141 просмотр0 комментариев
bottom of page