top of page

Відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення

Відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, якіперебувають у власності громадян рф

Тривалий час громадяни різних країн, в тому числі країни-агресора, успадковували в Україні земельні ділянки сільськогосподарського призначення від своїх родичів.  

У статті 13 Конституції України передбачено, що: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу». 

Відповідно ч. 5 ст. 22 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземцям, особам без громадянства.

Єдиною підставою, за якої громадяни іноземних держав та особи без громадянства можуть набувати право приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є спадкування.

Проте, навіть і в цьому випадку в силу ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України іноземці та особи без громадянства зобов’язанні відчужити такі земельні ділянки протягом року.

Успадковану земельну ділянку можна подарувати, продати, обміняти на інше рухоме або нерухоме майно згідно нотаріально посвідченого договору.

    Постановою Кабінету Міністрів України №164 від 28 лютого 2022 року передбачається, що на час дії воєнного стану забороняється вчинення будь-яких нотаріальних дій за зверненням громадян росії та юридичних осіб.

 20 березня 2023 року набула чинності Постанова КМУ "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації" №213, якою частково знято заборону на вчинення нотаріальних дій за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором.

     До переліку дозволених дій належить:

-засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації; 

-видачі свідоцтва про право на спадщину;

-посвідчення заповіту військовополоненого.

Станом на сьогоднішній день в судах, за ініціативою органу Прокуратури, вже розглядаються справи щодо відчуження земельних ділянок, власниками яких є росіяни на користьУкраїни.

Наприклад, у Маловисківському районному суді Новоукраїнського району Кіровоградської області відбулось підготовче засідання у справі відчуження земельної ділянки, власницею якої є росіянка з міста Пенза, на користь держави. Землю вона отримала у спадок.

Таким чином, найближчим часом громадяни рфвже не будуть власниками земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Україні. 

    Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

921 просмотр0 комментариев
bottom of page